Prijeđite na glavni sadržaj

Na IRB-u predstavljen ciklus kemijskih radionica za srednjoškolce BASF Chemgeneration

BASF-ov program Chemgeneration održavat će se u 11 srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama kao što je IRB.
4.4.2018.
Na IRB-u predstavljen ciklus kemijskih radionica za srednjoškolce BASF Chemgeneration

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen međunarodni program BASF Chemgeneration koji će učenike srednjoškolskog uzrasta kroz praktične vježbe educirati o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

Besplatne radionice u trajanju od 90 minuta prikladne su za sve učenike, bez obzira na sklonost i nadarenost za prirodne znanosti, a na IRB će se održavati tijekom 2018. i 2019. godine u sklopu suradnje Instituta i tvrtke BASF Croatia.

Prva radionica tako je održana za srednjoškolce iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca kojima je pokuse predstavio stručni voditelj programa doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov tim kemičara s Instituta Ruđer Bošković koji uključuje dr. sc. Marinu Juribašić Kulcsar, dr. sc. Ivu Crnolatca, Luku Bilića i Marka Tomina.

„Tijekom jedne radionice učenici se susreću s nizom kemijskih pokusa koji im daju priliku sudjelovati u rješavanju jednog od najvećih problema suvremenog društva. Učenici će tako naučiti kako reciklirati papir, kako izraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi u svega nekoliko tjedana.

Naime, razvoj tehnologije nosi sa sobom i neke neželjene posljedice u smislu zagađenja okoliša, pa je naša dužnost i obveza brinuti se o tome da se to zagađenje svede na minimum. Jedan od načina na koji to možemo postići jest iskorištavanje otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode. Upravo to je glavna tema ovih radionica, a prilagođene su svim učenicima srednjoškolskog uzrasta“, izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku surađivati sa znanstvenicima s IRB-a i što su oni naši partneri na Chemgeneration projektu koji bi, zahvaljujući kvaliteti i kompleksnosti, trebao imati važnu odluku u edukaciji srednjoškolaca o održivom razvoju.

Otvaranju znanstvenog programa Chemgeneration prisustvovao je i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. David Matthew Smith koji je tom prilikom istaknuo: „Uz temeljna znanstvena istraživanja kojima se bavimo na Institutu, jedna od ključnih misija IRB-a, upravo je i popularizacija znanosti u široj društvenoj zajednici, pogotovo među mladima, u čemu naši znanstvenici ostvaruju izvrsne rezultate.

Ovim putem zahvalio bih se BASF-u što je prepoznao Institut kao idealnog partnera za svoj projekt Chemgeneration u sklopu kojeg će se na IRB-u održati ukupno 20 Chemgeneration radionica na kojima ćemo ugostiti velik broj učenika srednjoškolskog uzrasta te im pokazati kako kemija, ali i znanost općenito, uz velik društveni i gospodarski značaj, može biti i izuzetno zabavna. U program je uključeno 12 kemičara s Instituta koji će kao voditelji radionica sudjelovati u njemu, a poznajući njihov entuzijazam i predanost u radu, siguran sam da će ga uspješno prenijeti i na mlade te im usaditi ljubav znanosti“.

Prijave za BASF radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji i dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici. BASF-ov znanstveni program Chemgeneration održavat će se u 11 zemalja Srednje Europe (Austrija, Bugarska, Češka, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija)  u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku surađivati sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković, jedne od najprestižnijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj i što su upravo oni naši partneri na Chemgeneration projektu koji bi, zahvaljujući kvaliteti i kompleksnosti, trebao imati važnu odluku u edukaciji srednjoškolaca o održivom razvoju“, naglasio je Simon Franko, izvršni direktor tvrtke BASF Croatia.

O BASF-ovom znanstvenom programu Chemgeneration

BASF-ov Chemgeneration je interaktivni program namijenjen popularizaciji znanosti, prilagođen učenicima od 14 do 18 godina kako bi im se pokazala zabavna strana kemije i pomoglo pri razumijevanju važnosti prirodnih znanosti za održivu budućnost.

Program postoji od 2011. godine otkada se razvio iz edukacijske internetske stranice u kompleksan znanstveni program. Kroz ovaj program srednjoškolci sudjeluju u interaktivnim pokusima koji su dokaz kako znanost rješava svakodnevne probleme i pokazuju ulogu kemije u očuvanju planete. Učenici imaju priliku vidjeti i kako kemija funkcionira izvan učionice što potiče njihovu kreativnost i otkriva skrivene talente za znanost.

Chemgeneration je namijenjen svim učenicima, ne samo zaljubljenicima u kemiju ili učenicima nadarenim za znanost. Prijaviti se mogu svi učenici bez obzira školuju li se u općem ili prirodoslovnom programu. Za više informacija posjetite stranice Chemgenerationa.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.