Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratoriju za interakcije ionskih snopova dodijeljena je zahvalnica MUP-a

20.6.2023.
Laboratoriju za interakcije ionskih snopova dodijeljena je zahvalnica MUP-a

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečano je obilježeno sedamdeset godina postojanja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' pod sloganom 'Znanje, istina, pravda za sve'. Tom prigodom Institutu Ruđeru Boškoviću (IRB), Zavodu za eksperimentalnu fiziku, Laboratoriju za interakcije ionskih snopova dodijeljena je zahvalnica ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića za izuzetan doprinos u znanstvenoj suradnji u cilju suzbijanja kriminaliteta. U ime laboratorija zahvalnicu je preuzeo ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Na proslavi je istaknuto kako je Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' jedinstvena forenzična ustanova u Hrvatskoj koja obavlja forenzičku obradu materijalnoga traga i njegovo pretvaranje u materijalni dokaz korištenjem suvremene tehnologije i primjenom raznovrsnih metoda, u gotovo svim područjima vještačenja i ispitivanja u forenzici.

''Danas, s preko 130 djelatnika, Centar provodi vještačenja u gotovo svim područjima kao što su kemijsko-fizikalna, toksikološka, biološka, balistička, mehanoskopska, forenzika prometa, vještačenja dokumenata i rukopisa, kontaktni tragovi tekstilnih vlakana i raznih metoda identifikacije, početne daktiloskopije, ali i modernijih – DNK analiza, biometrijskih analiza lica pa sve do najmodernije digitalne forenzike i akustičke analize glasa'', istaknula je načelnica Centra Andrea Ledić.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izrazio je zadovoljstvo što se Republika Hrvatska sa svojim forenzičnim centrom te njegovim stručnim i znanstvenim doprinosima sve snažnije pozicionira na svjetskoj forenzičkoj znanstvenoj karti:

''Ponosni smo na sva postignuća našeg Centra, koji je u sedamdeset godina, uvijek bio primjer u svojoj djelatnosti. Centar 'Ivan Vučetić' je voditelj nacionalne zbirke podataka prikupljenih molekularno genetskom analizom, kao i nacionalne zbirke otisaka papilarnih linija. Uloga Centra 'Ivan Vučetić presudna je za stvaranje zajednice u kojoj se oslanjamo na pravdu i sigurnost. Centar pruža kontinuiranu, inovativnu, relevantnu i kvalitetnu uslugu koja će u budućnosti pridonijeti izgradnji društva s još sigurnijim i pravednijim okruženjem'', naglasio je ministar Davor Božinović.

''Iznimno sam ponosan na naše znanstvenike iz Laboratorija za interakcije ionskih snopova IRB-a koji redovito postižu izvrsne rezultate. Štoviše, prema broju publiciranih radova u zadnjih nekoliko godina, ovaj se laboratorij nalazi u samom svjetskom vrhu u primjeni i razvoju metode sekundarne ionske spektrometrije mase korištenjem iona iz akceleratora, a koja ima široku primjenu u analizi materijala iz područja biologije, kulturne baštine te, naravno, forenzike'' istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Aktivna suradnja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' s IRB-om započela je 2019. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između dvije institucije koji je ispred IRB-a potpisao ravnatelj dr. sc. David Smith, a ispred Ministarstva unutarnjih poslova potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Tom je prilikom istaknuto kako je cilj suradnje poboljšati kvalitetu rada u znanstvenom istraživanju, obrazovanju i stručnom radu u području forenzike. Ova suradnja je već 2021. godine rezultirala znanstvenim istraživanjem koje je izazvalo veliki interes stručne i znanstvene javnosti.

Naime, istraživanje koje su proveli eksperimentalni fizičari iz Laboratorija za interakcije ionskih snopova pri Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a dr. sc. Iva Bogdanović Radović, dr. sc. Zdravko Siketić i doktorandi Marko Barac i Marko Brajković, u suradnji s načelnicom Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' Andreom Ledić i samostalnom vještakinjom za rukopise i dokumente Andrijanom Filko, rezultirali su novom metodom za utvrđivanje redoslijeda poteza u forenzičkim analizama spornih dokumenata. Ovi rezultati bili su predstavljeni na prestižnim konferencijama: Američkoj akademiji za forenzične znanosti (AAFS) u Seattlu, SAD te Europskoj akademiji za forenzične znanosti (EAFS) tijekom 2022. godine.

Osim IRB-u zahvalnice su dodijeljene i prof. dr. sc. Kristijanu Vlahovičeku s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te prof.dr.sc. Draganu Primorcu.

Ove zahvalnice su simbolično priznanje institucijama i pojedincima koji su pokazali iznimnu predanost i stručnost u svojim područjima. Njihov rad ne samo da je unaprijedio znanstvena istraživanja, već je i donio značajan doprinos društvu.

''Doprinos forenzičkih istraživanja i suvremene tehnologije u rješavanju najsloženijih slučajeva kriminalističkog istraživanja veoma velik, u svijetu koji se strelovito mijenja, a upravo sigurnost postaje jedno od glavnih pitanja i preduvjet opstanka. Da bismo sačuvali tu sigurnost potrebna su ulaganja, nova postignuća i suradnja u znanosti te standardizacija postupaka vještačenja. Zahvaljujem svim zaposlenicima koji pridonose našem uspjehu i onima koji su sudjelovali u razvoju Centra Ivan Vučetić'', zaključio je ministar Božinović.

Kontaktirajte nas

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.