Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješna suradnja IRB-a i Centra 'Ivan Vučetić'

23.12.2021.
Uspješna suradnja IRB-a i Centra 'Ivan Vučetić'

Eksperimentalni fizičari iz Laboratorija za interakcije ionskih snopova pri Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a dr. sc. Iva Bogdanović Radović, dr. sc. Zdravko Siketić i doktorandi Marko Barac i Marko Brajković, u suradnji s načelnicom Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' Andreom Ledić i samostalnom vještakinjom za rukopise i dokumente Andrijanom Filko već nekoliko godina rade na istraživanjima potencijalnih metoda za utvrđivanje redoslijeda poteza u forenzičkim analizama spornih dokumenata.

Riječ je o metodama čija je primjena moguća u slučajevima kada standardne forenzičke metode ne daju pouzdane rezultate. O iznimno velikom potencijalu ispitivanih metoda govori i činjenica kako je rezultate istraživanja objavio ugledni znanstveni časopis Forensic Science International (FSI), dok će rezultati biti prezentirani i sljedeće godine u sklopu ' Američke akademije za forenzične znanosti (AAFS) te Europske akademije za forenzične znanosti (EAFS).

Ispitivanje ukriženih poteza predstavlja izuzetno zahtjevno područje forenzične analize dokumenata zbog mnogobrojnih kombinacija ukriženih sustava, njihovih fizikalno-kemijskih svojstava tinte i/ili tonera koji čine sustav ukriženog poteza, interakcije s podlogom te osobito međusobna interakcija tinte i/ili tonera na mjestu njihova križanja. Sustav ukriženog poteza nastaje primjenom dva ili više instrumenta pri čemu dolazi do međusobnog križanja njihovih tragova na podlozi. Iako se ukriženi potezi mogu pojavljivati u velikom broju sustava, među najučestalije potpadaju sustavi s tintom sredstva za pisanje.

''Glavni pokretač za suradnju s IRB-om je upravo činjenica kako do sada niti jedna razvijena metoda nije dala u potpunosti egzaktne rezultate te je cilj suradnje upravo pronalazak novih metoda u području analize ukriženih poteza,'' navode iz Centra 'Ivan Vučetić'.

U zajedničkom, nedavno objavljenom znanstvenom radu u uglednom svjetskom znanstvenom časopisu Forensic Science International (FSI) prikazani su rezultati primjene optičkih nedestruktivnih metoda koje se koriste u forenzičnoj analizi ukriženih poteza te primjenom metode za analizu ukriženih poteza IRB-a pomoću sekundarne ionske masene spektrometrije s MeV ionima (MeV SIMS) i protonima inducirane emisije X-zračenja (PIXE), koje se baziraju na interakciji ionskih snopova, za rješavanje problema vezanih za redoslijed depozicije različitih tipova zapisa na ukriženim potezima.

Primjenom navedenih metoda ispitivali su se ukriženi sustavi šest različitih sustava križanja koji su uključivali različite kemijske olovke plavog i crnog crta, nalivpero plavog crta te pečatnu tintu plavog crta.

Iz dobivenih rezultata je vidljivo kako su se nedestruktivne optičke metode koje se koriste u ovom Centru pokazale učinkovite kod analize redoslijeda poteza u sustavima tinte nalivpera i kemijske olovke te tinte nalivpera i pečatne tinte, zbog same specifičnosti tinte nalivpera, ali i zbog specifičnih znanja i iskustva vještaka, dok je MeV SIMS metoda pokazala uspješnost u slučajevima ukriženih poteza u sustavima tinti kemijskih olovaka iste boje crta, a što za sada predstavlja proboj u znanstvenim metodama za analizu ukriženih poteza, budući da do sada niti jedna metoda nije dala ovako pouzdane rezultate analize u sustavu dvije tinte kemijske olovke plavog crta.

Ovo znanstveno istraživanje pobudilo je interes stručne i znanstvene javnosti te će rezultati zajedničkog znanstvenog istraživanja redoslijeda ukriženih poteza biti prezentirani i na predstojećoj Američkoj akademiji za forenzične znanosti (AAFS), koja će se održati u veljači 2022. god. u Seattlu, USA te na Europskoj akademiji za forenzične znanosti (EAFS) koja će se održati u lipnju 2022. god. u Stockholmu.

''Ovakvo zanimanje stručne i znanstvene javnosti daje samo dodatni 'vjetar u leđa' stručnjacima iz Centra i našim ruđerovcima da i dalje zajedničkim snagama doprinesu  razvoju te implementaciji novih metoda u ispitivanju redoslijeda nastanka ukriženih poteza, pri čemu će se u daljnjim istraživanjima uvrstiti i Raman spektrometrija kao i drugi poznati sustavi križanja tinti sredstava za pisanje, tinti/tonera pisača te pečatnih tinti,'' navode iz Centra.

''Radi se o jednoj vrlo zanimljivoj i korisnoj primjeni naše MeV SIMS metode koja po meni ima jako velik potencijal u forenzici kojeg tek treba istražiti. U sljedećoj godini u planu su i nova istraživanja s  kolegicama iz 'Ivana Vučetića' i moram reći da me ova suradnja izuzetno veseli. Forenzičari su ti koji znaju koji su im slučajevi posebno problematični te ih ne mogu riješiti pa je najbolje njih i pitati. Znam da je težak i dalek put uvesti neku novu metodu forenzičkoj zajednici no mislim da ako i u jednom slučaju možemo riješiti problem koji nije rješiv standardnim forenzičkim metodama već smo napravili puno i važno je da forenzička zajednica upoznata s time,'' zaključila je dr. sc. Iva Bogdanović Radović s IRB-a.

Aktivna suradnja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' s Institutom Ruđer Bošković započela je 2019. godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji između dvije institucije koji je ispred IRB-a potpisao ravnatelj dr. sc. David Smith, a ispred Ministarstva unutarnjih poslova potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.