Prijeđite na glavni sadržaj

Potpisan sporazum o suradnji MUP-a i IRB-a

Potpisivanjem započinje službena suradnja kojom će se podići kvaliteta znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada između Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Instituta Ruđer Bošković
3.4.2019.
Potpisan sporazum o suradnji MUP-a i IRB-a

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. David Matthew Smith potpisali su sporazum kojim započinje intenzivnija suradnja ove dvije institucije u području forenzike i forenzične znanosti.

Sporazum je posebno usmjeren na jačanje formalne suradnje IRB-a s MUP-ovim Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, a koje je do sada bila neformalna i vezana za pojedinačne projekte.

Osim ministra Božinovića i ravnatelja Smitha, potpisivanju su prisustvovali i Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove u Ministarstvu unutarnjih poslova, Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična  ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, dr.sc. Maja Jelena Čop, pomoćnica načelnice Centra te dr.sc. Marina Mlakar, predstojnica Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković.

„Ovaj Sporazum još je jedan dokaz kako Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi na podizanju učinkovitosti i spremnosti policije u svim segmentima kako bi bila spremna suočiti se s novim izazovima u otkrivanju počinitelja kaznenih djela. U tom kontekstu, važno je ići u korak sa znanošću i u tom pogledu surađivati s domaćim institucijama te koristiti sva postignuća, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Stručnjacima Centra za forenzična  ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ bit će dostupne metodologije i uređaji Instituta Ruđer Bošković što će im omogućiti da se uspješnije bore sa suvremenim izazovima sigurnosti, dok će, s druge strane, znanstvenici iz Instituta od Centra i policije dobiti kvalitetne inpute kako bi unaprijedili svoj znanstveni rad“, istaknuo je ministar Božinović nakon potpisivanja Sporazuma.

„Osnovni cilj naše suradnje svakako je razvoj forenzike i forenzične znanosti, kao važnog interdisciplinarnog područja sukladno napretku znanosti i potrebama pravosuđa, koji će značajno utjecati i na daljnji razvoj zakonske regulative. Upravo je interdisciplinarni pristup jedna od glavnih prednosti IRB-a, a naši znanstvenici prošle su godine kao vještaci uspješno bili uključeni u neke od najzahtjevnijih forenzičnih istraživanja u Hrvatskoj, poput sudskog vještačenja u procesu kornatske tragedije i izlijevanja nafte u Raškom zaljevu. Suradnja s MUP-om, prije svega, će se temeljiti na prijavama i radu na zajedničkim nacionalnim i EU projektima, pogotovo u područjima biomedicine, toksikologije, okolišne forenzike, molekularne biologije, biotehnologije i ispitivanjima materijala“, izjavio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith.

Poseban interes IRB-a kao multidisciplinarnog znanstvenog instituta za suradnju s Centrom „Ivan Vučetić“ je i nadogradnja u navedenim područjima kroz zajedničko djelovanje u cilju podizanja kvalitete znanstvenog, istraživačkog, obrazovnog i stručnog rada u području forenzike, a uspostavljenom suradnjom zajednički će se doprinijeti daljnjem razvoju temeljnih znanja, metodologija i tehnike u području forenzike.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.