Prijeđite na glavni sadržaj

Najugledniji fuzijski stručnjaci u Zagrebu donose novu strategiju EU-a za fuziju

15.10.2018.
Najugledniji fuzijski stručnjaci u Zagrebu donose novu strategiju EU-a za fuziju

Konzorcij EUROfusion, koji provodi istraživanja u području fuzije u ime Europske unije i njenih članica, održat će dvodnevni sastanak konzorcija od 17. do 18. listopada 2018. u Hotelu Dubrovnik, Gajeva ul. 1, Zagreb. Domaćin sastanka EUROfusiona je Institut Ruđer Bošković (IRB), centar fuzijskih istraživanja u Republici Hrvatskoj te su-osnivač konzorcija.

Na sastanku će sudjelovati Tony Donne, direktor EUROfusiona, predstavnici vodećih instituta i ministarstava znanosti svih članica Europske unije (EU), te Švicarske i Ukrajine, uz predstavnike Europske komisije (EK). Tijekom dvodnevnog sastanka europski fuzijski stručnjaci usvojit će novu strategiju EU-a za fuziju, a znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva pripremaju se za predstojeći izlazak iz Europske unije.

Program sastanka započinje u srijedu, 17. listopada 2018. u 8.30 sati, a kolegama novinarima preporučamo dolazak oko 10.00 sati jer je prva pauza u 10.30 sati, a tijekom koje će se moći dobiti izjave za medije. Za izjave će biti na raspolaganju prof. dr. sc. Tony Donne, direktor EUROfusiona i dr. Tonči Tadić, voditelj fuzijskog programa u RH.

Molim da svoj dolazak zbog važnosti i veličine događanja obavezno akreditirate putem poveznice: https://goo.gl/forms/oNeVqKWygVGOl71q1

Na sastanku u Zagrebu bit će usvojena nova strategija EU-a za fuziju, odnosno novi Fusion Roadmap EU. Novi Roadmap uzima u obzir dovršenje fuzijskog reaktora ITER do 2025. i početka gradnje fuzijske elektrane DEMO 2035., ali i sva znanstvena otkrića EUROfusiona u zadnjih pet godina. Naime, EUROfusion je od strane EU zadužen provesti sva znanstvena istraživanja nužna za uspješan rad ITER-a i elektrane DEMO, a program istraživanja sadržan je u Fusion Roadmapu. Obzirom da je riječ o uređajima vrijednim desecima milijardi eura nužna je dobra znanstvena priprema i planiranje.

Posebna točka sastanka EUROfusiona posvećena je Brexitu, s obzirom da je u Centru za fuzijsku energiju u Culham u Oxfordshireu, Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) smješten najveći fuzijski reaktor JET s kojim upravlja EU. Na JET-u je nužno do 2023. provesti pripremna testiranja režima rada za deset puta veći reaktor ITER, vrijedan 15 milijardi eura. Nažalost, neuređeni odlazak UK-a iz Unije može poremetiti planove fuzijskih istraživanja EU-a i nanijeti nemjerljivu štetu znanstvenoj zajednici u UK-u.

Budući da je za realizaciju ITER-a nužna suradnja s ostalim članicama tog projekta (SAD, Rusija, Indija, Japan, Kina, Koreja) na dvodnevnom sastanku bit će govora i o fuzijskoj suradnji EU-a sa SAD-om, s obzirom na novu američku administraciju. Također, na sastanku EUROfusiona bit će dogovoren i model korištenja uređaja DONES, čiju gradnju predvode Španjolska i Hrvatska.

Podsjetimo, DONES je pola milijarde eura vrijedan uređaj na kojem će se provoditi istraživanja otpornosti fuzijskih materijala na zračenje, kako bi se dobili materijali pogodni za fuzijsku elektranu DEMO.

Zemlje-partnerice Španjolska i Hrvatska smatraju da je gradnju DONES-a nužno započeti već krajem 2020. godine, te da su na projekt dobrodošle sve članice EU-a i Japan.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.