Prijeđite na glavni sadržaj

Najveći europski energetski poduhvat u kojem Hrvatska ima važnu ulogu, dobiva pojačanje

Program DONES je ključan za gradnju budućih fuzijskih elektrana, te potvrđuje zajedničku predanost Hrvatske, Španjolske i međunarodne zajednice u postizanju napretka u fuzijskim tehnologijama i materijalima. Uskoro se projektu pridružuje Japan i EU agencija Fuzija za energiju.
15.3.2024.
Najveći europski energetski poduhvat u kojem Hrvatska ima važnu ulogu, dobiva pojačanje

PVRH Andrej Plenković i sudionici sastanka DONES projekta.

U međunarodnom poduhvatu izgradnje prve fuzijske elektrane u Europi, Hrvatska i Španjolska imaju ključnu ulogu u razvoju materijala za potrebe takve elektrane u sklopu projekta IFMIF-DONES. Podršku Vlade ovom projektu je još jednom potvrdio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u obraćanju sudionicima sastanka Upravnog odbora projekta DONES-a održanog u Zagrebu. Projektu DONES uskoro bi se trebao pridružiti i Japan koji bi s Hrvatskom razvijao sustav za hlađenje slapa rastaljenog litija. Ujedno je imenovan privremeni direktor projekta DONES na prijedlog Europske komisije. Očekuje se skoro pristupanje projektu EU agencije Fuzija za energiju s 20 posto ulaganja u projekt, što je važno za definiranje doprinosa EU-a projektu u kojem Hrvatska i Španjolska imaju udio od 55 posto.  

Fuzija za energiju je organizacija Europske unije u kojoj radi 450 inženjera, fizičara, projektnih menadžera i administratora, specijaliziranih za znanstvene eksperimente vezane uz fuziju.

''Očekujemo da nam se Fuzija za energiju pridruži 12. travnja tijekom sastanka u Barceloni. Njihovo sudjelovanje je važno jer bi ova agencija doprinijela projektu komponentama, ljudima, znanjem i novcem“, rekao je dr. sc. Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR. Dr. Tadić je dodao kako bi se Japan mogao priključiti do kraja godine, dok konzorcij projekta DONES pregovara i s Njemačkom, Italijom i Slovenijom.

Sudionici sastanka DONES u NSK-u. 

Prvo pojačanje projektu već u travnju?

EU planira do 2050. izgraditi elektranu u kojoj bi se energija proizvodila primjenom nuklearne fuzije, Naime, u procesu fuzije dolazi do spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži. Pri takvom brzom protoku atoma, sličnom onom koji se događa na površini Sunca, oslobađa se ogromna energija u vidu svjetla i topline. Za rad elektrane ključni su deuterij iz morske vode i litij iz zemljine kore, čije su zalihe puno veće i koji su manje štetni od uranija koji se koristi u postojećim nuklearkama.

Španjolski i hrvatski fizičari će od 2035. ispitivati materijale za buduću fuzijsku elektranu u mjestu Escuzar, udaljenom 20 kilometara od Granade, a gdje se trenutno gradi znanstveni laboratorij potreban za takva ispitivanja. Španjolska ima 50 postotni udio u projektu, a Hrvatska 5 postotni. To znači da će Hrvatska isporučiti dizalice, izmjenjivače topline ulja i vode za hlađenje litija, te četiri posebno dizajnirana modula koji će se ugrađivati u postrojenje u Španjolskoj. Hrvatski fizičari, uz koordinaciju Instituta Ruđer Bošković, kasnije će provoditi ispitivanja.

U četvrtak su se na sastanku Upravnog odbora DONES-a održanog u Zagrebu okupili predstavnici dvaju timova te predstavnici 15 zemalja, kao i Europska komisija u ime EURATOM-a, Konzorcij europskih fuzijskih laboratorija – EUROfusion te Fusion for Energy. Sudionike su pozdravili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, a na sastanku su sudjelovali i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David M. Smith te ravnatelj Instituta za fizku dr. sc. Osor S. Barišić.

Tijekom sastanka hrvatsko izaslanstvo predstavilo je najnovije informacije o hrvatskom doprinosu programu DONES. Predstavljen je napredak vezan uz nabavu, kao i ključni organizacijski aspekti.

''Kao privremeni direktor Projekta DONES imenovan je Philippe Cara iz europske agencije Fuzija za energiju. Naime, Stručno povjerenstvo za ocjenu Projekta DONES još je prije 6 mjeseci zaključilo da su Španjolska i Hrvatska dobro postavile čitav projekt od iznimne važnosti za EU, no da svi problemi proizlaze iz činjenice da Europska komisija nije imenovala svog direktora projekta DONES, te da se čitav projekt zasad vodi ad-hoc uz puno dobre volje sudionika iz obje zemlje.  Philippe Cara treba osnovati zajedničku upravu projekta i zajednički tim'', objašnjava dr. Tadić.

te dodaje kako je iznimno važno i to što je na sastanku Upravnog odbora projekta DONES, najavljeno skoro potpisivanje sporazuma europske agencije Fuzija za energiju s Vladom Španjolske o pristupanju projektu DONES, čime bi bio određen doprinos Europske komisije ovom projektu s oko 20% (uz španjolskih 50% i  hrvatskih 5%). O tome će odlučivati Upravni odbor EU agencije Fuzija za  energiju na sastanku 12. travnja.

Povrh toga, očekuje se i skoro potpisivanje sporazuma Japana s Vladom Španjolske o pristupanju projektu DONES. Završeni su i tehnički pregovori o japanskoj donaciji. Japan se obvezuje na suradnju s Hrvatskom u vezi izrade sustava za hlađenje slapa rastaljenog litija. Takav sustav ključan je u fuzijskim reaktorima jer efikasno odvodi toplinu, štiti materijale reaktora, podržava proizvodnju tricija i osigurava sigurnost, čineći ga nezamjenjivim u razvoju i održavanju fuzijske energije kao čiste i održive izvora energije

Na sastanku je predstavljen rad Odbora Korisnika DONES-a, koji radi na osnivanju Mreže korisnika DONES-a u EU i Japanu.

''Činjenica da je DONES još 2018. proglašen za ESFRI projekt, dakle znanstvena infrastruktura od strateške važnosti za EU, i to na inicijativu Hrvatske i Španjolske, daje prednost DONES-u kod financiranja iz europskih i nacionalnih sredstava. No, ujedno obvezuje DONES da organizira svoju Mrežu Korisnika, ne samo iz područja fuzije, nego i iz drugih područja istraživanja poput biomedicine i proizvodnje izotopa za PET-CT, nuklearnu fiziku, fiziku materijala, astrofizika, uz razne industrijske primjene. Pri tome Institut Ruđer Bošković u dogovoru s ostalim ustanovama iz EU i Japana stvara zajedničku bazu podataka o budućim korisnicima DONES-a i planiranim eksperimentima'', navodi dr. Tadić.

Osnovana je posebna Radna skupina za uređenje odnosa Projekta DONES s europskim programom razvoja fuzije EUROfusion, a idući sastanak hrvatskog i španjolskog tima zakazan je za listopad u Granadi.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.