Prijeđite na glavni sadržaj

Novo istraživanje rasvjetljava mehanizme razvoja malignosti uzrokovane HPV-om

12.5.2023.
Novo istraživanje rasvjetljava mehanizme razvoja malignosti uzrokovane HPV-om

Istražujući dva tipa humanog papilomavirusa (HPV), molekularni biolozi s Instituta Ruđer Bošković (IRB) su po prvi puta dokazali da jedan visokorizični alfa onkoprotein koji se nalazi u ovom virusu može utjecati na ubrzano umnožavanje stanica i njihovo kretanje, što je neophodno za razvoj karcinoma uzrokovanog HPV-om. Istraživanje je provedeno u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Kölnu i Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) u Trstu. Rezultati su objavljeni u uglednom časopisu Journal of Medical Virology (IF=20.693).

Naime, skupina alfa tipova HPV-a povezana je s mnogim različitim vrstama karcinoma, uključujući rak vrata maternice, dok su beta virusi uglavnom povezani s rakom kože. Oba tipa virusa imaju protein zvan E6 koji im 'pomaže' izazvati rak.

Onkoprotein E6 je tip proteina koji se nalazi u DNA virusima, koji su povezani s nastankom raznih karcinomima, a jedan od njih je i HPV. Kada taj virus uđe u ljudsko tijelo, onkoprotein E6 može djelovati na stanice tijela i uzrokovati promjene u njihovom ponašanju. Konkretno, onkoprotein E6 najčešće djeluje na stanične proteine i tumor supresore tako što ih uništava i modificira njihovu normalnu funkciju, što onda dovodi do nekontroliranog umnažanja stanica, njihove imortalizaicje te, u konačnosti, nastanka karcinoma. Osim toga, onkoprotein E6 može inhibirati neke druge procese u stanicama koje se obično koriste za kontrolu rasta i diobe stanica, što također može dovesti do razvoja karcinoma.

''U ovom radu opisali smo novi mehanizam koji virusni visokorizični onkoprotein E6 HPV-a koristi da bi stimulirao staničnu proliferaciju te kako ove promjene u stanici utječu na razvoj malignosti uzrokovane HPV-om. Povrh toga, opisali smo nove funkcije samog onkoproteina E6, koji je zajedno sa onkoproteinom E7 odgovoran za razvoj malignosti uzrokovane HPV-om. Također on ima i dominantnu ulogu u kasnim fazama bolesti te se do sada pokazao kao jedna od glavnih potencijalnih meta za terapeutsko djelovanje,'' objasnile su prve autorice na radu dr. sc. Josipa Skelin Ilić, poslijedoktorandica u Laboratoriju za molekularnu virologiju i bakteriologiju te doktorandica Anamaria Đukić.

''Ove spoznaje će doprinijeti cjelokupnom boljem razumijevanju ovog onkoproteina i potencijalno otvoriti nove puteve za terapeutsko djelovanje'', istaknuo je dopisni autor dr. sc. Vjekoslav Tomaić iz Laboratorija za molekularnu virologiju i bakteriologiju u Zavodu za molekularnu medicinu IRB-a.

Rezultati istraživanja bacaju novo svjetlo na mehanizme HPV-om uzrokovane onkogeneze te razvoja malignosti općenito, čije je razumijevanje vrlo bitno u razvoju ciljanih terapija protiv malignosti uzrokovanih HPV-om. 

Naime, trenutna cjepiva su odlična, ali su isključivo profilaktična i nisu efektivna kod eliminacije karcinoma. Osim klasičnih metoda i terapija kod HPV-om uzrokovane onkogeneze trenutno ne postoje druge metode liječenja. Neke spoznaje iz ovog rada mogu se koristiti i za ispitivanje potencijalno novih biomarkera koji bi predvidjeli razvoj bolesti na netipičnim mjestima koje inficira HPV, primjerice područje glave i vrata. 

Znanstvenici su do ovih rezultata došli koristeći standardne metode istraživanja u molekularnoj biologiji, a ključna je bila suradnja s dr. sc. Vedranom Filić Mileta iz Laboratorija za staničnu dinamiku IRB-a te kolegama dr. sc. Martinom Hufbauerom, prof.dr. sc. Bakijem Akgülom sa Sveučilišta u Kölnu, te dr. sc. Mirandom Thomas i prof. dr. sc.  Lawrenceom Banksom s Međunarodnog centra za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (ICGEB) u Trstu.

''Mislim da su ovakva istraživanja važna jer mogu stvoriti bazu za buduća istraživanja koja mogu sveukupno doprinijeti boljoj kvaliteti života i smanjiti smrtnost od karcinoma. Interesantno je da spoznaje koje smo stekli radeći na istraživanju na HPV-u možemo upotrijebiti i na nekim drugim virusima koji uzrokuju karcinome jer postoji vjerojatnost da dolazi i do manipulacije ovakvog ili sličnih mehanizma i kod drugih virusa povezanih sa karcinomima,'' naglasio je dr. sc. Tomaić.

''Nastavljamo i dalje u ovom smjeru i fokusiramo se na detaljnije razjašnjavanje procesa karcinogeneze uzrokovane HPV-om kako bi doprinijeli pronalasku potencijalno novih ciljanih terapija protiv tih bolesti. Također, radimo na otkrivanju i prediktivnih markera koji bi predvidjeli razvoj bolesti u ranim fazama na ne tipičnim anatomskim sijelima koje virus inficira, primjerice u području glave i vrata, zaključio je dr. Tomaić koji se više od dvadeset godine bavi istraživanjem malignosti koje su uzrokovane HPV-om. Nakon usavršavanja na nekim od vodećih svjetskih laboratorija koji se bave istraživanjem raznih aspekata vezanim uz HPV, vraća se u Hrvatsku gdje se nastavlja dalje baviti ovom tematikom više od šest godina. 

Istraživanje je financirano u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost 'Elucidating the HPV E6/E7 Oncogenic Functions at Different Anatomical Sites' pod vodstvom dr. Tomaića.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.