Prijeđite na glavni sadržaj

Obilježavanje 11. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice

23.1.2017.
Obilježavanje 11. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice

Kako bi ukazala na rastući javnozdravstveni problem, ali i skrenula pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice, Udruga SVE za NJU i partneri, među kojima je i Institut Ruđer Bošković, nizom aktivnosti obilježit će 11. tjedan prevencije raka vrata maternice u razdoblju od 22. do 28. siječnja 2017. godine.

Ovim povodom Udruga SVE za NJU i partneri pozivaju građane na tribinu "Biser mudrosti – pobijedimo rak vrata maternice", koja će se održati u srijedu, 25. siječnja 2017. u 12.00 sati u prostorijama udruge SVE za NJU u Ulici kneza Mislava 10 u Zagrebu.

Organizatori Tribine su: Udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Institut Ruđer Bošković i European cervical cancer association - ECCA. Pokrovitelji su Ured SZO u Hrvatskoj, Ministarstvo zdravstva RH i Grad Zagreb.

Voditeljica je tribine dr. sc. Magdalena Grce. Molimo da svoj dolazak potvrdite elektroničkom poštom ili telefonski na broj 091 333 7831.

Program

  • 12:00 Otvorenje
  • 12:10 Dr. sc. Magdalena Grce: Deklaracija o prevenciji – slijedimo li dobra iskustva Europe?
  • 12:20 Dr. Dinka Nakić: Možemo li pobijediti rak vrata maternice?
  • 12:30 Dr. Maja Marić Bajs: Model preventivnih aktivnosti NZJZ “Dr. Andrija Štampar”
  • 12:40 Dr. Dorić: HPV  stigma  ili enigma - Kako razgovarati sa partnerom?
  • 12:50 Zaključci i zatvaranje tribine
  • 13:00 Naglasci tibine – poruke za javnost

Središnje događanje

U subotu, 28. siječnja 2017. godine, od 10 do 14 sati u sklopu obilježavanja DANA ZDRAVLJA u City Centeru one East i City Centeru one West – na središnjem događanju u 11 sati u City Centeru one West prisustvovat će predstavnici pokrovitelja i organizatora te ambasadora javnozdravstvene akcije Sanja Doležal, Lana Jurčević i Bruno Šimleša. Predviđena je simulacija savjetovališta koje Udruga svakodnevno omogućava svojim korisnicama, a tijekom koje će na pitanja posjetitelja odgovarati stručnjaci.

Osim toga, posjetitelji će humanitarnom kupnjom broša 'Biser mudrosti' moći podržati rad Udruge SVE za NJU koja je od 2008. godine na raspolaganju svim ženama oboljelima od raka.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva oko 350, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, čime dolazimo do potresne činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. Danas se s velikom sigurnošću zna kako je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.