Prijeđite na glavni sadržaj

Međunarodno priznanje ICGEB-a dr. Tomaiću

19.10.2020.
Međunarodno priznanje ICGEB-a dr. Tomaiću

Međunarodni centar za genetski inženjering i biotehnologiju (ICGEB) dodijelio je dr. sc. Vjekoslavu Tomaiću posebno priznanje za njegov projekt 'Biološki čimbenici mehanizma HPV-om uzrokovane kancerogeneze (HPV)'. Međunarodni odbor ICGEB-a ocijenio je projekt dr. Tomaića kao jedan od dva najbolja istraživačka projekta u sklopu stipendija ICGEB- a u 2020. godini.

Program bespovratnih potpora ICGEB-a dodjeljuje se izvrsnim znanstvenicima za originalne istraživačke projekte u području znanosti o životu, ljudskom zdravlju, industrijskoj i poljoprivrednoj biotehnologija te bioenergiji.

Posebna kategorija programa bespovratnih potpora ICGEB Early Career Return Grant namijenjena je znanstvenicima povratnicima s dokazanom znanstvenom izvrsnošću, a koji su proveli najmanje dvije godine u inozemstvu, kako bi po povratku u državu članicu ICGEB-a osnovali laboratorij odnosno istraživačku grupu. 

Ova je potpora dr. Tomaiću dodijeljena 2016. godine za projekt Biološki čimbenici mehanizma HPV-om uzrokovane kancerogeneze (HPV). Cilj projekta bio je definirati nove molekularne čimbenike koji kontroliraju karcinogenezu uzrokovanu HPV-om. 

''Konkretnije, fokusirali smo se na dva glavna virusna onkoproteina, E6 i E7, čije je združeno djelovanje odgovorno za nastanak HPV-om uzrokovanih malignosti. Bolje razumijevanje njihovog djelovanja u ovom procesu je od iznimnog značaja u procesu razvoja potencijalno  novih ciljanih terapija protiv HPV-uzrokovanih karcinoma koji u ovom trenutku još uvijek nedostaju'' objašnjava dr. Tomaić te dodaje kako su cjepiva koja su nam trenutno na raspolaganju izrazito dobra i učinkovita, ali su prije svega profilaktična.

To znaci da je ova cjepiva da bi bila uspješna nužno se primiti prije nego što dođe do virusne infekcije, ali nažalost ne djeluju kada je bolest već nastala. 

Kako se navodi u obrazloženju priznanja, Odbor je bio posebno impresioniran visokom kvalitetom znanstveno-istraživačkog rada, pogotovu s obzirom na to da je riječ o projektu u sklopu programa financiranja mladih istraživača povratnika.

''Počašćen sam i zahvalan ICGEB-u na ovakvom priznanju, kao i na uspostavno-istraživačkom projektu kojeg su mi dodijelili, a zahvaljujući kojem sam dobio priliku oformiti vlastitu istraživačku grupu i opremiti laboratorij'', izjavio je dr. Tomaić povodom priznanja.

Podsjetimo se, nedavno je tim molekularnih medicinara i biologa s IRB-a pod vodstvom dr. Tomaića dokazao da protein iz virusa HPV-a, onkoprotein E6, koji regulira umnožavanje stanica, koristi do sada nepoznati mehanizam za interakciju s tumorskim supresorima, te tako utječe na brže umnažanje tumorskih stanica.

Rad je objavljen u uglednom američkom časopisu Journal of Virology (ASM). Rezultati su važni su jer dodatno pojašnjavaju mehanizme HPV-om uzrokovane kancerogeneze, a mogli bi doprinijeti u istraživanjima novih terapija za liječenje karcinoma koji su uzrokovani infekcijama HPV-om.

ICGEB je jedinstvena međuvladina organizacija koja je osnovana kao poseban projekt Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO). ICGEB je potpuno autonoman od 1994. godine, te danas tvori interaktivnu mrežu s preko 65 država članica. Igra ključnu ulogu u razvoju biotehnologije diljem svijeta i to u poticanju izvrsnosti u istraživanju, osposobljavanju i prenošenju tehnologija u industriju kako bi konkretno doprinio postizanju održivog globalnog razvoja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.