Prijeđite na glavni sadržaj

Održana Zimska škola o naprednim analizama podataka i heterogenim računalnim arhitekturama

Cilj zimske škole usmjeravanje je mladih istraživača prema naprednom računarstvu s naglaskom na korištenje tih znanja u gospodarstvu.
24.1.2018.
Održana Zimska škola o naprednim analizama podataka i heterogenim računalnim arhitekturama

U organizaciji Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković i u sklopu COST Akcije IC1305 NESUS (eng. Network for Sustainable Ultrascale Computing), na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga od 22. do 24. siječnja 2018. godine održala se Zimska škola o naprednim analizama podataka i heterogenim računalnim arhitekturama.

Treće po redu izdanje zimske škole o znanosti o podacima (Data Science) bilo je posebno namijenjeno studentima doktorskih studija, poslijedoktorandima i mladim istraživačima iz područja računarstva i interdisciplinarnih znanosti, s posebnim naglaskom na korištenju tih znanja u gospodarstvu.

U radu zimske škole sudjelovalo je ukupno 38 mladih znanstvenika iz Hrvatske i 11 europskih zemalja, a ovogodišnje izdanje bavilo se suvremenim temama iz područja znanosti o podacima kao što su razvoj alata za analizu i obradu velikih količina podataka na modernim računalnim arhitekturama. Kroz niz predavanja i radionica, pod vodstvom renomiranih europskih znanstvenika i istraživača iz područja znanosti o podacima, sudionici su kroz praktično iskustvo imati priliku učiti o najnovijim tehnologijama, platformama i programskim modelima za obradu i analizu velikih skupova podataka.

Ovogodišnja škola okupila je ugledne predavače iz poznatih europskih istraživačkih institucija, sveučilišta i industrija kao što su Sveučilište Carlos III iz Madrida, Sveučilište Calabria, Sveučilište Luxembourg te renomiranih svjetskih tvrtki poput IBM-a, Maxeler Technologies i ABB. Oni uključuju redovite i gostujuće profesore s najuglednijih razvojnih centara znanosti o podacima i naprednih računalnih arhitektura u zemljama Europske unije, kao i vodećih američkih znanstvenih institucija poput sveučilišta Stanford i Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Isto tako, u sklopu programa zimske škole predstavljena je najsuvremenija metodologija i primjena podatkovne analitike te obrade velikih skupova podataka “Big Data” na novim “DataFlow” računalnim arhitekturama koja još nije uključena u fakultetske obrazovne programe, a sadržaj predavanja uvelike je bio usmjeren prema konkretnim primjenama unutar industrije.

„Zahvaljujući potrebama vlada i gospodarstava za stručnošću u području znanosti o podacima, u svijetu postoji velika tržišna potražnja za znanstvenicima ovog profila, posebno izražena u posljednjih nekoliko godina. U Hrvatskoj su Institut Ruđer Bošković i nekoliko drugih visokoškolskih institucija aktivni u raznim teorijskim i primijenjenim segmentima znanosti o podacima, a sada već tradicionalna zimska škola koju organiziramo po treći put idealna je za dodatnu edukaciju, prvenstveno mladih stručnjaka, koji ne mogu steći odgovarajuće obrazovanje kroz postojeće sveučilišne programe. Siguran sam da će sljedeće izdanje okupiti još veći broj mladih stručnjaka jer znanost o podacima danas predstavlja jedno od najperspektivnijih i najzanimljivijih područja istraživanja s vrlo velikom i sveobuhvatnom primjenom u raznim segmentima društva od npr. dobivanja novih spoznaja i informacija iz društvenih mreža, do industrijske primjene, razvoja novih lijekova, primjene u medicini i sl.“, izjavio je prof. dr. sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.