Prijeđite na glavni sadržaj
Znanstvenici imaju eksperimentalne dokaze da tumori postoje kod primitivnih organizama

Otkriveni pratumori!

24.6.2014.
Otkriveni pratumori!

Na danas održanoj Svečanoj konferencija za medije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) doc. dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo, znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković (IRB) te docent na HKS-u, predstavio je najnovije otkriće međunarodnog tima evolucijskih genetičara.U isto vrijeme održavala se i konferencije za medije u Njemačkoj gdje su rezultate ovog otkrića predstavili kolege sa Sveučilišta Kiel.

Naime, Međunarodni tim znanstvenika, predvođen evolucijskim genetičarom dr. Domazetom-Lošom, došao je do izuzetno važnog otkrića u istraživanju tumora. U studiji koju je danas objavio prestižni časopis Nature Communications (IF = 10.015) znanstvenici su po prvi puta dokazali da tumori postoje i kod primitivnih organizama i to kod vrste žarnjaka koji žive u slatkim vodama – hidre. 

Tumori postoje u primitivnim i evolucijski starim životinjama

Uzroci tumora su takozvani geni raka. Kada je točno evolucija započela proizvodnju tumora, pitanje je koje su znanstvenici Tomislav Domazet-Lošo i profesor Tautz Diethard s Instituta Max Planck za evolucijsku biologiju u Plönu istraživali nekoliko godina i to primjenom nove bioinformatičke metode – genomske filostratigrafije. "U potrazi za podrijetlom gena raka, neočekivano smo otkrili da mnogi od tih gena potječu iz prvih jednostavnih organizama." - objašnjava Domazet-Lošo.

"Naši podaci predvidjeli su da su prvi višestanični organizmi već posjedovali gene koji mogu uzrokovati rak kod ljudi. Ono što je nedostajalo u cijeloj priči, s jedne strane, je izravni eksperimentalni dokaz da su prvi organizmi mogli patiti od tumora, te s druge strane, molekularno razumijevanje mehanizama formiranja tumora kod ovih jednostavnih organizama.'' – zaključuje Lošo.

U novoj studiji međunarodni tim znanstvenika donosi impresivno razumijevanje evolucijskog podrijetla raka i to na temelju rezultata istraživanja hidre. 

Hidra je vrsta žarnjaka koja živi u slatkovodnim vodama, a posljednjih je nekoliko godina izuzetno zanimljiva znanstvenicima, između ostalog, i zbog svoje zapanjujuće sposobnosti regeneracije. Naime, razrežemo li hidru na nekoliko komadića, iz svakog će komadića razviti polipi iz kojih će izrasti nova hidra. Hidra posjeduje matične stanice koje se nikada ne prestaju razmnožavati. Kod većine ostalih organizama, pa tako i kod čovjeka, aktivnost ovih stanica se smanjuje s vremenom, što uzrokuje starenje, međutim kod hidre to nije slučaj.

Dokaz prvi

Ovaj tim znanstvenika već neko vrijeme istražuju matične stanice i regulaciju rasta tkiva kod hidra. U novoj studiji otkrili su postojanje prirodnog tumora polipa u dvije različite vrste hidra te tako dokazali da tumori doista postoje u primitivnim i evolucijski starim organizmima.

Dokaz drugi

Po prvi put su uspjeli dokazati da se matične stanice, koje su programirane za spolnu diferencijaciju, nakupljaju u velikim količinama te ne odumiru prirodno kao što je to slučaj s ljudskim stanicama. Zanimljivo, ovi tumori utječu samo na ženske polipe hidra i nalikuju raku jajnika kod ljudi.

"Kada smo provodili detaljniju molekularnu analizu tumora pronašli smo gen koji postaje izuzetno aktivan u tumorskom tkivu i sprječava prirodno odumiranje stanica" - objašnjava dr. sc. Alexander Klimovich sa Zoološkog Instituta Sveučilišta u Kielu. "S obzirom da je nefunkcioniranje mehanizma stanične smrt odgovorno za rast i širenje tumora u mnogim vrstama raka kod ljudi, riječ je o još jednoj nevjerojatnoj podudarnosti koja potvrđuje našu tezu." - nastavlja Klimovich.

Spontani tumori imaju duboke evolucijske korijene

Treći važan zadatak koji su znanstvenici imali bio je dokazati da su tumorske stanice u primitivnih organizamaa invazivne odnosno dokazati da ukoliko se tumorske stanice uvedu u zdrav organizam, one mogu izazvati rast tumora. Rezultati su potvrdili da je invazivna karakteristika stanica raka također evolucijski stara značajka.

Predvođeni ruđerovcem Domazetom-Lošom, međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Kiel Alexander Klimovich, Friederike Anton-Erxleben, Mailin J. Hamm, Christina Lange i Thomas C.G. Bosch te Boris Anokhin s Ruske akademije znanosti uspjeli su dokazati da spontani tumori imaju duboke evolucijske korijene te da nam primitivni organizmi kao što su žarnjaci mogu pružiti izuzetno važne informacije u otkrivanju temeljnih mehanizama podrijetla tumora.

''Ovo je otkriće od velikog značaja za evolucijsku i tumorsku biologiju jer do sada se vjerovalo da možemo iskorijeniti tumor, međutim korijeni ovog zla sežu duboko u evolucijsku povijest na sam početak stvaranja životinja. Ovi pratumori koje smo otkrili pokazuju da je neprijatelj gori nego što se mislilo, ali nam i otvaraju mogućnost da ga bolje upoznamo i dobijemo mnoge bitke.“ - zaključio je dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo. 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.