Prijeđite na glavni sadržaj

Platforma DAP postavlja nova 'pravila igre' u znanstvenom izdavaštvu

Kako istraživači mogu svoj rad učiniti dostupnijim te kako znanstveno izdavaštvo možemo učiniti učinkovitijim, pravednijim i pouzdanijim, samo su neka od pitanja koja adresira nova projektna inicijativa za demokratizaciju znanstvenog izdavaštva.
28.3.2023.
Platforma DAP postavlja nova 'pravila igre' u znanstvenom izdavaštvu

Novi projektni nizovi Demokratizacija znanstvenog izdavaštva (DAP), kojeg koordinira Centar za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) usmjereni su na uspostavljanje novog, pouzdanijeg i učinkovitijeg ekosustava za znanstveno izdavaštvo. Cilj ove inicijative je stvaranje sustava znanstvene komunikacije koji promovira slobodan tijek znanja u znanosti kroz platformu koja promiče znanstvenu suradnju i slobodnu razmjenu znanstvenih informacija.

Uz znanstvenike s IRB-a, inicijativa okuplja stručnjake i suradnike iz NGI Trublo, Moon Code i HashNET-a te projektne partnere iz konzorcija Trace4EU i EBSI-NE iz 35 zemalja. Projekti se  financiraju u okviru programa Obzor 2020 i programa Digitalna Europa (DEP), a temelje se na blockchain tehnologiji i europskoj Blokchain servisnoj infrastrukturi (EBSI).

Platforma DAP razvija se kao odgovor na brojne izazove s kojima se istraživači suočavaju u znanstvenom izdavaštvu. To uključuje dugotrajne i ponekad netransparentne procese recenziranja, visoke troškove objavljivanja i ograničen pristup mogućnostima i resursima. Ova ograničenja često sprječavaju znanstveni napredak i inovacije te ograničavaju diseminaciju važnih rezultata istraživanja.

''Naša platforma temeljena je na blockchain tehnologiji i namijenjena je razvoju demokratske, pouzdane i učinkovite infrastrukture za objavljivanje znanstvenih rezultata. Štoviše, vjerujemo da će ovakva demokratizacija akademskog izdavaštva dovesti do stvaranja novih vrijednosti i podizanja kvalitete u znanosti, kao i do novog načina prikupljanja i dijeljenja znanstvenih spoznaja i akademskog rangiranja'', rekao je dr. sc. Karolj Skala, koordinator projekta DAP.

Ispunite upitnik i podržite inicijativu

Razvoj platforme DAP možete podržati ispunjavanjem upitnika koji će nam pomoći da bolje razumijemo stvarne potrebe. 

Platforma DAP uključuje decentralizirani skup pravila i procedura, decentralizirano arhiviranje članaka, decentralizirani otvoreni proces recenziranja, valoriziranje rada autora i recenzenta i mogućnost brze i pouzdane objave.

''Pozivamo istraživače i znanstvenike iz cijelog svijeta da se pridruže DAP inicijativi kako bi podržali demokratizaciju akademskog izdavaštva i pomogli u oblikovanju budućnosti temeljenoj na znanstvenom napretku i inovacijama. Razvoj platforme DAP možete podržati ispunjavanjem upitnika koji će nam pomoći da bolje razumijemo stvarne potrebe. Vaša povratna informacija bit će presudna u zajedničkom oblikovanju budućnosti znanstvenog izdavaštva i osiguravanju da platforma DAP zadovolji potrebe istraživača i akademske zajednice'', zaključio je dr. sc. Karolj Skala.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.