Prijeđite na glavni sadržaj

Počinje fuzijski projekt hrvatskih i španjolskih znanstvenika

18.3.2022.
Počinje fuzijski projekt hrvatskih i španjolskih znanstvenika

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i španjolska ministrica znanosti i inovacija Diana Morant. Izvor: lamoncloa.gob.es

U srijedu su hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i španjolska ministrica znanosti i inovacija Diana Morant potpisali u Madridu sporazum o jačanju suradnje dviju zemalja u projektu izgradnje istraživačke infrastrukture međunarodni uređaj za ozračivanje fuzijskih materijala - neutronski izvor za DEMO (IFMIF-DONES).

Europska unija (EU) želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa golema energija. Današnji materijali uobičajeni u gradnji elektrana ne mogu podnijeti tako visoke temperature i zračenja. Da bi 2035. počela gradnja takve elektrane (DEMO) prvo je potrebno doći do materijala za njenu gradnju.

Cilj DONES-a je omogućiti istraživanje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje, nužnih za gradnju buduće elektrane u kojoj će se struja proizvoditi pomoću procesa fuzije.

Ovaj sporazum znači zeleno svjetlo za početak gradnje DONES-a, odnosno nalog hrvatskim i španjolskim znanstvenicima da već za dva do tri tjedna krenu sa  pripremom bilateralnih sporazuma o isporuci opreme za gradnju DONES-a, odnosno pripremom uređaja za potporu DONES-u u obje zemlje.

Naime, Hrvatska i Španjolska su se već 2018. dogovorile da će zajednički ispitivati materijale u sklopu projekta DONES, i to na način da će postrojenje biti izgrađeno u južnom španjolskom gradu Granadi, dok će s tamošnjim znanstvenicima surađivati znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa. U međuvremenu su interes za priključivanje DONES-u iskazale Belgija, Danska, Francuska, Mađarska, Italija, Njemačka, Poljska, Portugal i Švedska. Japan je u statusu promatrača, kao posebni partner EU u razvoju fuzijske energije.

"Cijeli projekt je vrijedan oko 400 milijuna eura, većinu daje Španjolska, uključujući i zemljište gdje će se graditi, a Hrvatska sudjeluje sa 30 milijuna eura", izjavio je za medije ministar Fuchs te dodao kako se ovom suradnjom otvara čitav niz mogućnosti za sudjelovanje kompanija koje se bave visokim tehnologijama u samoj izgradnji takvih eksperimentalnih pogona.

"Ovo je još jedan korak u znanstvenoj suradnji Španjolske i Hrvatske", izjavila je ministrica Morant.

Španjolski premijer je tijekom konferencije za medije spomenuo buduću suradnju dviju zemalja na tom projektu, dok je španjolsko ministarstvo znanosti objavilo u srijedu na svojoj internetskoj stranici kako će gradnja centra otvoriti 1.000 radnih mjesta u Granadi od čega će biti 400 vrhunskih znanstvenika iz čitavog svijeta." To će nam pomoći u revitalizaciji ovog kraja i suzbijanju depopulacije", navedeno je u priopćenju.

Tonči Tadić, PhD

''Ovim Sporazumom su obje vlade potvrdile svoju potporu projektu DONES, odnosno gradnji uređaja DONES u Granadi i uređaja za potporu u obje zemlje. Obje vlade smatraju da gradnja DONES-a treba početi što prije, uz potporu Euratoma i EU agencije Fuzija za Energiju, dok se oblik potpore treba dogovorit na razini EU-a.

Sporazum potvrđuje da Hrvatska i Španjolska smatraju da je model ustroja projekta DONES, kojeg su pripremili Institut Ruđer Bošković i vodeći španjolski znanstveni institut CIEMAT kvalitetan, što potvrđuje i da je taj model ustroja projekta prihvatila je i Radna Skupina Euratoma za DONES.

Hrvatska je najavila slanje opreme za DONES, proizvedene u Hrvatskoj, a financirane iz EU fondova, u maksimalnom iznosu od 5% vrijednosti projekta. Španjolska se pak obvezala pomoći Hrvatskoj u izboru opreme za DONES koja se može izraditi kod nas. Obje vlade zadužile su svoje nacionalne Konzorcije za DONES da što prije počnu pregovore o tome. Povrh toga, obje vlade će zajednički pokrenuti gradnju uređaja za potporu projektu DONES u obje zemlje.

Dakle, Hrvatska i Španjolska su, kao vodeći tandem zemalja u ovom projektu, spremne za gradnju DONES-a. Sad čekamo da se očituju vlade ostalih 12 zemalja EU-a koje žele biti u projektu i, naravno, Europska komisija. Iz Madrida su im ministar Fuchs i ministrica Morant poslali lijepu pozivnicu,'' zaključio je dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion te predsjednik Savjeta europskog projekta DONES-PreP.

Iako bi se o tome tek trebalo potpisati međudržavni sporazum sa Španjolskom, od Hrvatske se očekuje dizajn i isporuka niza komponenti ključnih za rad DONES-a. U prvom redu to su kranovi HROC i ACMC.

HROC služi za podizanje poklopaca s komore za uzorke i premještanje teške opreme, sa 140 tona nosivosti, milimetarskom preciznošću i 6 stupnjeva slobode kretanja koji će raditi konzorcij hrvatskih tvrtki. Kran ACMC pak služi za hvatanje kasete s uzorcima te za precizne remonte pomoću robotske ruke. Dalje, to je set dijamantnih detektora za kontrolu snopa na akceleratoru koji bi radili u tekućem heliju.

Tu i središnji kontrolni sustav za daljinski upravljanu opremu i kranove. Konačno, tu je zadnjih šest metara akceleratora, ključna sekcija TIR, sa svom mogućom elektronikom i laserima za dijagnostiku nevjerojatno moćnog ionskog snopa snage 5 MW, te za kontrolu slapa rastaljenog litija.

Isporučujemo i agregat za nužni pogon sličan onom kakav se nalazi u Černobilu, dakle takav koji radi i u nemogućim uvjetima. U Hrvatskoj bi bilo uspostavljeno više uređaja za potporu DONES-u, kojim bi se zajednički koristili Hrvati i Španjolci. Nabava sve navedene opreme biti će financirana iz europskih fondova u ovom desetljeću, a cilj je da je u što većoj mjeri proizvedu hrvatske tvrtke, objašnjava dr. Tadić.

Ruđerovci i kolege iz CIEMAT-a

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.