Prijeđite na glavni sadržaj

Poljska Agencija za medicinska istraživanja i IRB jačaju suradnju

11.11.2022.
Poljska Agencija za medicinska istraživanja i IRB jačaju suradnju

Dr. sc Radosław Sierpiński, predsjednik poljske Agencije za medicinska istraživanja (MRA) i dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju (MoU) između Instituta Ruđer Bošković (IRB) te poljske Agencije za medicinska istraživanja sa sjedištem u Varšavi predstavnici IRB-a ugostili su delegaciju iz Poljske. Cilj ovog MoU-a je jačanje regionalne suradnje između dionika u područjima zdravstvene zaštite, razvoja inovacijskih sustava, posebno kroz inicijativu uspostave mreže centara za inovacije u zdravstvu za zemlje srednje i istočne Europe (SIE).

MoU su u srijedu potpisali dr. Radosław Sierpiński, predsjednik poljske Agencije za medicinska istraživanja (MRA) i dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a, u nazočnosti predstavnika Ministarstva zdravstva (MIZ), Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MNGOR), te Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) Republike Hrvatske.

''Potpisivanje MoU-a označava početak šire poljsko-hrvatske suradnje u području zdravstva. Posebno mi je drago što ćemo zajedno s tako priznatom institucijom kao što je Institut Ruđer Bošković blisko surađivati ​​kako bismo naš dio Europe učinili inovativnijim i konkurentnijim.

Svrha ovog MoU-a jest jačanje sveobuhvatne regionalne suradnje, posebice u svjetlu inicijative uspostave 'Health Innovation Hub' mreže, koja će služiti kao platforma za suradnju i koordinaciju između javnih i privatnih dionika iz zemalja diljem SIE.

Agencija za medicinska istraživanja posljednjih nekoliko mjeseci radi na ostvarenju ideje o osnivanju regionalnog centra za inovacije u zdravstvu. Vjerujem da će zajednički napori s hrvatskom stranom, ali i ostalim zemljama u regiji, donijeti opipljive rezultate u bliskoj budućnosti,’’ rekao je dr. sc. Radosław Sierpiński, predsjednik MRA-a.

‘’Zemlje srednje i istočne Europe suočavaju se sa sličnim izazovima i prilikama u svojim zdravstvenim sustavima. Stoga sam zadovoljan što će ovaj MoU našim organizacijama pružiti formalni okvir za primjenu integriranijeg pristupa u uspostavi mreže centara za inovacije u zdravstvu koja bi služila kao platforma za zemlje SIE-a u rješavanju tih izazova i utvrđivanju novih sinergija za jaču suradnju javnog i privatnog sektora.

Ovo je posebno važno za IRB u kontekstu Europskog digitalnog inovacijskog centra (EDIH) čiji smo koordinatori. Riječ je o projektu AI4Health.Cro  koji će se financirati u okviru programa Digitalna Europa. Ovaj MoU važan je korak prema pozicioniranju našeg EDIH-a kao snažnog regionalnog centra koji će omogućiti unaprjeđenje zdravstvene skrbi uključivanjem inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

U tom smislu, želim zahvaliti na snažnoj potpori i koordiniranom pristupu Ministarstva zdravstva RH-a i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja projektu EDIH, kao i kontinuiranoj potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja svim projektima i aktivnostima IRB-a, " zaključio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Potpisivanju su, uz čelnike dviju organizacija, nazočili i predstavnici triju hrvatskih ministarstava: Maja Gusić Božikov, voditeljica Službe za europske poslove i mr. sc. Hrvoje Belani, načelnik Sektora za implementaciju i unaprjeđenje informacijskih sustava (MIZ), Bruno Radojica, voditelj Službe za potporu inovacijama i Marina Skelin, voditeljica Odjela za potporu inovacijama (MINGOR), te Staša Skenžić, načelnik Samostalnog sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje (MZO).

Uz ravnatelja IRB-a, na sastanku su sudjelovali dr. sc. Tomislav Šmuc, voditelj Laboratorija za strojno učenje i reprezentaciju znanja IRB-a i dr. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro, dok je uz dr. sc.  Radosława Sierpińskog, predsjednika MRA-a, u pratnji bio Maciej Tumulec iz Odjela za promociju i međunarodnu suradnju, MRA.

Agencija za medicinska istraživanja je poljska državna agencija sa sjedištem u Varšavi, odgovorna za razvoj i istraživanja u području medicinskih i zdravstvenih znanosti s ciljem izgradnje inovativnog zdravstvenog sustava u Poljskoj.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.