Prijeđite na glavni sadržaj

Potpisan ugovor za izvedbu građevinskih radova u sklopu projekta O-ZIP

21.2.2023.
Potpisan ugovor za izvedbu građevinskih radova u sklopu projekta O-ZIP

dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja, dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a, Mate Šakić, predsjednik uprave Lavčević d. d., Stipe Gulić, član uprave Lavčević inženjering d.o.o., Antonio Filipović, Lavčević d. d.

Institut Ruđer Bošković (IRB) potpisao je ugovor sa zajednicom ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. za izvođenje građevinskih radova u okviru strukturnog projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Početak građevinskih radova očekuje se u prvoj polovici ožujka 2023. godine, a riječ je o prvoj značajnijoj nadogradnji infrastrukture Instituta od njegovog osnutka. 

''Potpisivanje ugovora o izvođenju radova označava početak izazovne, ali uzbudljive faze u radu Instituta, čiji rezultat će imati veliki značaj za znanstveno-akademsku zajednicu cijele zemlje i buduće naraštaje doktora znanosti koji će svoju karijeru moći nastaviti graditi u Hrvatskoj na najsuvremenijoj opremi i laboratorijima'', istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

''Veliko je zadovoljstvo i odgovornost biti dio ovog projekta kojim ćemo doprinijeti razvoju istraživačke infrastrukture u Hrvatskoj, a na svjetskoj razini'', rekao je predsjednik uprave Lavčević d. d. Mate Šakić. ''Naš tim je predan izradi visokokvalitetnog građevinskog projekta koji će zadovoljiti potrebe vrhunskog istraživačkog instituta i koristiti znanstvenoj zajednici i društvu u cjelini", zaključio je predsjednik uprave.

Radovi uključuju obnovu postojećih te izgradnju novih objekata u području biomedicinskih znanosti, istraživanja mora i okoliša, naprednih materijala i tehnologija, informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologija te kongresnog centra.

''Ovo je dugo očekivani i uzbudljivi trenutak za sve nas na IRB-u, budući da označava prekretnicu u razvoju naše infrastrukture i istraživačkih kapaciteta. Osiguravanjem najsuvremenije istraživačke infrastrukture i opreme, Institut će moći privući vrhunske istraživače i uspostaviti nove istraživačke suradnje s međunarodnim partnerima'', istaknula je dr. sc. Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja IRB-a te koordinatorica projekta O-ZIP.

''Projekt O-ZIP pružit će jaču i učinkovitiju platformu za nadogradnju suradnje znanosti i industrije te potaknuti prijenos znanja. Nova infrastruktura omogućit će našim znanstvenicima provođenje istraživanja koja su u većoj mjeri usklađena s potrebama industrije te omogućiti Institutu da nudi nove i inovativne usluge gospodarstvu, dodatno jačajući suradnju znanosti i gospodarstva u Republici Hrvatskoj'', zaključio je dr. Smith.

dr. sc. David M. Smith i Mate Šakić, predsjednik uprave Lavčević d.d.

Ugovor je potpisan nakon uspješno provedenog postupka javne nabave za izvođača građevinskih radova na lokaciji Instituta u Zagrebu te po dobivenoj suglasnosti Vlade Republike Hrvatske (RH).

Naime, Institut je 29. studenoga 2021. godine otvorio postupak javne nabave građevinskih radova u Zagrebu. Nakon šest mjeseci provođenja, 10. svibnja 2022. godine, otvorene su ponude ponuditelja te je utvrđeno da su zaprimljene tri ponude. Budući da su sve tri ponude bile veće od procijenjene vrijednosti nabave, pristupilo se pregledu i ocjeni sva tri ponuditelja.

Nakon suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), Odluka o odabiru izvođača građevinskih radova na lokaciji Bijenička cesta 54 u Zagrebu objavljena je na EOJN-u 20. rujna 2022. godine. Odabrana je ponuda zajednice ponuditelja Lavčević d.d. i Lavčević inženjering d.o.o. Budući da je visina ukupne obveze po ugovoru prelazila limite definirane u članku 48. Zakona o proračunu (NN 144/2021.) i članku 19. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna RH-a za 2022. godinu (NN 62/2022.), Institutu je prije sklapanja predmetnog ugovora o javnoj nabavi bila potrebna suglasnost Ministarstva financija odnosno Vlade RH-a. Institut je netom po objavi Odluke o odabiru uputio MZO-u traženu dokumentaciju uz molbu da ishodi potrebnu suglasnost od Ministarstva financija odnosno Vlade RH-a.

Vlada RH-a je 2. veljače 2023. godine, na svojoj 189. sjednici, donijela odluku o davanju suglasnosti MZO-u za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH-a, u razdoblju od 2024. do 2026. godine, za sklapanje ugovora o javnoj nabavi izvođenja građevinskih radova na projektu O-ZIP.

''Želim izraziti iskrenu zahvalnost resornom ministarstvu, Vladi RH te Europskoj uniji na podršci projektu O-ZIP, te što prepoznaju važnost ulaganja u istraživačku infrastrukturu'', zaključio je dr. Smith.

Projekt O-ZIP vrijedan je 72 milijuna eura i financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u sklopu Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' Posredničko tijelo prve razine je MZO, dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.