Prijeđite na glavni sadržaj

Poziv nastavnicima fizike: istražite čudesni svijet elementarnih čestica i nuklearne fizike u CERN-u!

26.1.2024.
Poziv nastavnicima fizike: istražite čudesni svijet elementarnih čestica i nuklearne fizike u CERN-u!

Znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, Instituta Ruđer Bošković (IRB), Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) pozivaju nastavnike fizike da se pridruže Hrvatskom nacionalnom programu za nastavnike u CERN-u. Ovaj zanimljivi program održava se u Ženevi od 24. do 28. ožujka 2024. godine u sklopu programa za nastavnike koje već preko dva desetljeća provodi Europska organizacija za nuklearna istraživanja – CERN. Rok za prijavu otvoren je do 15. veljače 2024. godine.

CERN je najveći znanstveni institut na svijetu za proučavanje elementarnih čestica i nuklearne fizike i jako dobro razumije važnu ulogu nastavnika fizike u osnovnim i srednjim školama u obrazovanju budućih znanstvenika, inženjera i inovatora. Ti nastavnici svojim zaraznim entuzijazmom potiču znatiželju i ohrabruju mlade za bavljenje istraživanjima, znanošću i inovacijama. Zbog toga svake godine CERN-ove programe za nastavnike pohađa nekoliko tisuća nastavnika iz Europe, ali i drugih dijelova svijeta.

Suradnja s uglednim hrvatskim znanstvenicima prof. dr. sc. Ivicom Puljkom s FESB-a, dr. sc. Mirkom Planinićem s PMF-a,  te dr. sc. Vukom Brigljevićem s IRB-a jamac je kvalitete provedbe ovog programa za nastavnike u Hrvatskoj.

''Osnovna ideja ovog programa je da nastavnici fizike provedu nekoliko dana u laboratoriju ispunjenih bogatim programom koji se sastoji od serije predavanja i laboratorijskih demonstracija iz fizike i tehnologije od strane znanstvenika iz njihove zemlje te posjete raznim laboratorijima u CERN-u. Nakon završenog programa nastavnici dobiju nastavne materijale na svom jeziku, koje kasnije mogu koristiti u razredu'', objašnjava dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić, jedan od nacionalnih koordinatora programa te predstavnik RH u CERN-ovu financijskom odboru.

''Svake godine, program privlači tisuće nastavnika iz cijele Europe, potičući ih da svojim entuzijazmom inspiriraju mlade umove. Uključivanje u ovaj program omogućava nastavnicima da se iz prve ruke upoznaju s najnovijim istraživanjima i tehnologijama, što značajno obogaćuje njihovu nastavu'' navodi jedan od nacionalnih koordinatora programa dr. sc. Vuko Brigljević, voditelj Laboratorija za fiziku elementarnih čestica na IRB-u, te predstavnik RH u Vijeću CERN-a.

Povijest uspjeha i izazova

Da je riječ o uspješnom i atraktivnom programu potvrđuje i činjenica da se program uspješno održava do 2015. godine te je do sad obuhvatio brojne nastavnike iz svih krajeva Hrvatske. Ovogodišnji program odvija se uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od svog početka 2015. godine, program je doživio iznimne uspjehe, unatoč izazovima poput pandemije bolesti COVID-19. Kontinuirani razvoj i adaptacija omogućili su održivost i uspješan nastavak programa.

Poziv za prijave

Pozivamo zainteresirane nastavnike fizike da se prijave do 15. veljače 2024. godine. Ovo je izvrsna prilika da postanu dio globalne mreže edukatora, obogate svoje nastavne prakse i doprinesu budućnosti znanstvenog obrazovanja u Hrvatskoj. Sve potrebne informacije dostupne su na poveznici.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.