Prijeđite na glavni sadržaj

Nove detektorske tehnologije za akceleratore čestica

14.4.2022.
Nove detektorske tehnologije za akceleratore čestica

Znanstvenici Laboratorija za interakcije ionskih snopova IRB-a dio su međunarodnog konzorcija projekta AIDAInnova vrijednog 12,6 milijuna čiji je cilj je nadogradnja istraživačke infrastrukture i novih tehnologija za testiranje i razvoj naprednih detektora koji se koriste na akceleratorima čestica. Konzorcij pod koordinacijom Europske organizacije za nuklearna istraživanja – CERN okuplja čak 45 partnera iz 15 zemalja te uključuje znanstvene institute, sveučilišta i 10 industrijskih kompanija.

Projekt je startao početkom travnja 2021. godine, a sufinanciran je sredstvima iz OBZOR 2020 programa Europske unije u iznosu od 10 milijuna eura na razdoblje od četiri godine.

Europska komisija odobrila je ovaj projekt na temelju uspješno ostvarenih rezultata prethodnih projekata AIDA i AIDA2020. AIDAinnova nudi najsuvremenije nadogradnje istraživačke infrastrukture za testiranje detektora i ispitivanje izdržljivosti na zračenje, i pokriva sve ključne tehnologije za buduće detektore, slijedeći smjernice ažurirane strategije Europske fizike čestica.

Ispred IRB-a partner na projektu AIDAinnova je Laboratorij za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku koji sudjeluje u aktivnostima unapređenja infrastrukture za karakterizaciju i zračenje detektora, detektorskih materijala i opreme.

''U sklopu projekta, na IRB-u će se unaprijediti mogućnosti testiranja detekora i detektorskih materijala korištenjem fokusiranih ionskih snopova akceleratora. U tu svrhu uvesti će se mogućnost nanometarski preciznog i reproducibilnog pozicioniranja meta ispred fokusiranog ionskog snopa te hlađenja uzoraka u cilju testiranja odziva detektora na niskim temperaturama,'' objašnjava dr. sc. Stjepko Fazinić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku i voditelj projekta na IRB-u.

Prvi hibridni godišnji sastanak projekta održan je u CERN-u od 28. do 31. ožujka 2022. na kojem su se članovi konzorcija upoznali s aktivnostima izvršenima tijekom prve godine.

''Očekivanja su da će unaprjeđenja postignuta u okviru ovog projekta osigurati dugogodišnji kontinuitet našeg sudjelovanje kao transnacionalnog čvora za provođenje eksperimenata i testova u području razvoja detektora. Sudjelovanje naših istraživača u projektu AIDAInnova se pokazalo iznimno važnim jer smo već prihvaćeni u novi konzorcij okupljen oko nedavno odobrenog Obzor Europa projekta EURO-Labs čiji se početak očekuje u rujnu 2022., a u sklopu kojeg ćemo nastaviti pružati znanstvenu podršku istraživačima iz EU-a i šire kao transnacionalni čvor za provođenje eksperimenata i testova u području karakterizacije detektora,'' objašnjava dr. Fazinić.

Podsjetimo se, u okviru projekta AIDA2020 Laboratorij za Interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku djelovao je kao transnacionalni čvor za provođenje eksperimenata i testova u području karakterizacije detektora koristeći infrastrukturu Tandem akceleratorskog postrojenja IRB-a.

Tijekom projekta IRB je ugostio 30 stručnjaka iz devet zemalja (Austrija, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Srbija, Španjolska, Švicarska, Velika Britanija) koji su izvršili ukupno 15 eksperimenata na našem akceleratorskom centru u suradnji sa stručnjacima iz našeg Laboratorija za Interakcije ionskih snopova.

Kao rezultat ovih eksperimenata, objavljeno je 10 znanstvenih radova, 13 izlaganja na konferencijama, 3 doktorska i jedan magistarski rad.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.