Prijeđite na glavni sadržaj

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća posjetio IRB

Od ukupno pet hrvatskih ERC projekata, IRB je nositelj dva projekta ukupne vrijednosti više od 3,5 milijuna eura za znanstvena istraživanja koja pomiču granice i dovode do potpuno novih spoznaja
16.3.2018.
Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća posjetio IRB

U sklopu boravka u Republici Hrvatskoj predsjednik Europskog istraživačkog vijeća (ERC) prof. dr. sc. Jean-Pierre Bourguignon u petak je posjetio Institut Ruđer Bošković (IRB) gdje se detaljno upoznao s dva ERC projekta čiji su nositelji znanstvenice ove vodeće hrvatske znanstveno – istraživačke institucije, prof. dr. sc. Iva Tolić i prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith.

Isto tako, na Ruđeru se susreo i s ostalim nositeljima ERC projekata u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Vernesom Smolčić i prof. dr. sc. Nevenom Žitomirom Barišićem s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Stipanom Jonjićem s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz prisustvo prorektora zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Miloša Judaša, dekanice PMF-a prof. dr. sc. Aleksandre Čižmešije i ravnatelja IRB-a dr. sc. Davida Matthew Smitha.

Europsko istraživačko vijeće dio je okvirnog programa Obzor 2020 za istraživanja i inovacije, a osnovano je od strane Europske komisije kao potpora vrhunskim istraživanjima najboljih istraživača s ukupnim proračunom od 13 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Osnovna aktivnost ERC-a je pružanje atraktivne i dugoročne financijske potpore izvrsnim istraživačima i njihovim timovima u provedbi novospoznajnih i visokorizičnih inovativnih istraživanja, a jedini kriterij za dodjelu financijskih sredstava ERC-a je znanstvena izvrsnost.

Prof. Bourguignonu na IRB-u su predstavljeni projekti prof. Tolić, kojoj su dodijeljena sredstva u iznosu od preko 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina za projekt 'Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore', kao i projekt prof. Smith ukupne vrijednosti 1,5 milijuna eura za projekt 'Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta'. Zahvaljujući tim projektima, prof. Tolić i prof. Smith na IRB-u su osnovale svoje grupe, zaposlile mlade istraživače te opremile laboratorije najsuvremenijom znanstvenom opremom, a od početka projekta već su ostvarile i značajna znanstvena postignuća objavljena u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima.

"Velika mi je čast da smo na IRB-u ugostili prvog čovjeka najprestižnije europske znanstvene organizacije što potvrđuje iznimno pozitivan ugled Ruđera i u međunarodnim znanstvenim okvirima. Uz PMF, Ruđer je jedina znanstvena institucija u Hrvatskoj koja ima dva projekta financirana od strane ERC-a, a posebno me veseli činjenica da su nositeljice tih projekata vrhunske mlade znanstvenice koje su u sklopu svojih istraživačkih projekata okupile izvrsne grupe isto tako mladih znanstvenika, te da su već ostvarile značajne rezultate kojima se mijenjaju dosadašnje znanstvene spoznaje“, izjavio je dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Znanstveni projekti financirani od strane Europskog istraživačkog vijeća predstavljaju najbolja istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihovog istraživačkog rada. Dodjeljuju se u jakoj međunarodnoj konkurenciji u kojoj se od sveukupnog broja prijava odabire tek najboljih od 8 do 15 posto, stoga se ERC projekti kolokvijalno nazivaju i “znanstvenim Oskarima”.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.