Prijeđite na glavni sadržaj

Proglašene stipendistice programa "Za žene u znanosti" 2013.

6.2.2013.
Proglašene stipendistice programa "Za žene u znanosti" 2013.

Ruđerove znanstvenice Helena Bilandžija i Željka Fiket stipendistice su ovogodišnjeg nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' za 2013., koje već sedmu godinu zaredom dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L'Oreal Adria kao priznanje mladim znanstvenicama za doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i kao poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama te istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj inozemstvu. 

Helena Bilandžija diplomirala je na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu na temi iz animalne ekologije. Na Institutu Ruđer Bošković izrađuje doktorsku disertaciju iz područja molekularne i evolucijske biologije na temu Molekularno genetičke osnove evolucije špiljskih životinja

U svom radu Helena istražuje zašto su Dinaridi centar bioraznolikosti podzemne faune na globalnoj razini te kako i kada su se organizmi uspjeli prilagoditi negostoljubivom okolišu u podzemlju gdje svjetlost nikada ne dopire i hrane ima malo. U svojim istraživanjima obuhvatila je nekoliko endemnih i vrlo rijetkih životinja. Ogulinska špiljska spužva i dinarski špiljski školjkaš jedini su predstavnici svojih skupina u podzemlju u cijelom svijetu i izuzetno su ugroženi, stoga bi rezultati ovog istraživanja trebali pomoći nadležnim državnim institucijama za zaštitu prirode u donošenju zakonskih regulativa i konkretnih akcijskih planova za zaštitu ovih vrsta i njihovih podzemnih staništa. Helena trenutno boravi na Sveučilištu u Marylandu, SAD, gdje nastavlja s istraživanjima i gdje uz pomoć suvremene opreme koja joj je nedostupna u Hrvatskoj testira neke hipoteze koje je postavila u svom doktoratu.

Nakon stečene diplome na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, Željka Fiket pridružila se kolegama u Laboratoriju za anorgansku geokemiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša, gdje trenutno završava svoju doktorsku disertaciju na temu Geokemijske značajke sedimenta područja Novigradskog mora.

Provedeno istraživanje pruža uvid u sastav sedimenata, podrijetlo materijala i uvjete taloženja u Novigradskom akvatoriju te daje osnovu za procjenu utjecaja napuštene tvornice glinice Jadral na područje Novigradskog akvatorija, Karinskog mora i rijeke Zrmanje. Ovo je prvo opsežnije istraživanje geokemijskih, sedimentoloških i mineraloških karakteristika sedimenata šireg područja Novigradskog mora koje bi trebalo otkriti jesu li nastale promjene u okolišu prirodnog porijekla ili posljedica ljudskog djelovanja. Rezultati ovog istraživanja trebali bi pomoći znanstvenicima u određivanju jesu li i koliko opasne kemikalije zaostale iza proizvodnje utjecale na Novigradski akvatorij te dati se smjernice za njegovu daljnju zaštitu i očuvanje.

Program nagrađivanja najuspješnijih mladih znanstvenica s područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije u Hrvatskoj je predstavljen u studenome 2006., a provodi se od 1998. u više od 50 zemalja svijeta kao dio međunarodnoga projekta 'For Women in Science' tvrtke L'OREAL i UNESCO-a, koji je na globalnoj razini dosad nagradio preko 1 300 znanstvenica.

Ruđerove znanstvenice, među 60-ak prijavljenih, odabralo Izborno povjerenstvo 'Za žene u znanosti' u sastavu: akademik Zvonko Kusić, akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković, te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika.

Uz Ruđerove znanstvenice, stipendiju su dobile Slađana Bursać s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Ana Jurinjak Tušek s Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a dobitnice je na danas održanoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture predstavio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predsjednik Izbornog povjerenstva akademik Zvonko Kusić, koji je istaknuo kako je izbor ove godine bio iznimno težak i zahtjevan jer je zaprimljen velik broj jednako izvrsnih prijava. Čestitao je stipendisticama te istaknuo kako su ovo priznanje zaslužile izrazito zanimljivim otkrićima u procesu izrade doktorskih disertacija.

"Stipendistice koje smo odabrali istaknule su se svojim dosadašnjim radom na istraživanjima u raznim institucijama te izuzetnim potencijalom za uspješnu karijeru u znanosti. Upravo su svi ti razlozi bili presudni u odlučivanju o ovogodišnjim stipendisticama projekta 'Za žene u znanosti' i zbog toga su Slađana Bursać, Željka Fiket, Ana Jurinjak Tušek i Helena Bilandžija postale stipendistice ovog programa." – istaknuo je akademik Kusić.

Stipendije u iznosu od četiri tisuće eura dobitnicama će biti uručene na tradicionalnoj svečanoj dodjeli koja će se održati večeras u Muzeju Mimara.

Ruđerove znanstvenice Helena Bilandžija i Željka Fiket pridružile su se svjetskoj obitelji 'For Women in Science' od čak 1300 nagrađenih znanstvenica te tako postale izaslanice naše znanstvene scene ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.