Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke Malnar i Pletikapić dobitnice stipendije 'Za žene u znanosti' 2012.

26.1.2012.
Ruđerovke Malnar i Pletikapić dobitnice stipendije 'Za žene u znanosti' 2012.

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO šestu godinu zaredom nagrađuju najuspješnije mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije. Ove godine među dobitnicama su i dvije znanstvene novakinje s Instituta Ruđer Bošković (IRB): Martina Malnar iz Laboratorija za molekularnu neurofarmakologiju i Galja Pletikapić iz Laboratorija za bioelektrokemiju i oslikavanje površina.

Martina Malnar diplomirani je biolog i trenutno sudjeluje u istraživanjima vezanim uz nastanak Alzheimerove bolesti, a Galja Pletikapić diplomirala je biotehnologiju i sudjeluje u istraživanjima koja uključuju nanotehnologiju i procese u moru. Mlade znanstvenice primit će stipendiju vrijednu 4 tisuće eura.

Odluku o najboljim među prijavljenim znanstvenicama donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr.sc. Ivana Mrkonjić i dr. sc. Katica Biljaković.

Ove godine na natječaj nacionalnog programa 'Za žene u znanosti' prijavila se 31 kandidatkinja. Nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica u Hrvatskoj je predstavljen u studenom 2006., a do sada su nagrađene 22 hrvatske znanstvenice. Provodi se u više od 50 zemalja diljem svijeta i dio je međunarodnog projekta 'For Women in Science' koji se u suradnji L'ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.