Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovka Marija Marguš dobitnica stipendije 'Za žene u znanosti' 2016

28.4.2016.
Ruđerovka Marija Marguš dobitnica stipendije 'Za žene u znanosti' 2016

L'Oreal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO već desetu godinu zaredom nagrađuju najuspješnije mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije. Ove godine među stipendisticama je i ruđerovka Marija Marguš,znanstvena novakinja u Laboratoriju za fiziku mora i kemiju vodenih sustava Zavoda za istraživanje mora i okoliša IRB-a.

Organizatori navode kako je cilj stipendije dodatno potaknuti mlade znanstvenice na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja u svrhu napretka hrvatske znanosti i njezine promocije u svijetu.

Marija Marguš, inženjer kemijske tehnologije, rođena je 1985. u Osijeku, dok 2010. godine diplomirala na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu. Od 2010. znanstvena je novakinja na Institutu Ruđer Bošković, na Zavodu za istraživanje mora i okoliša.

Marija radi na razvoju elektroanalitičkih metoda za karakterizaciju i detekciju nanočestica u vodenom okolišu. Rad obuhvaća razvoj elektroanalitičkih metoda za kvalitativnu i kvantitativnu karakterizaciju nanočestica, prvenstveno metalnih sulfida i sumpora u vodenom okolišu te interkomparacijska mjerenja s tzv. 'state of the art' tehnikama: skenirajuća tunelirajuća mikroskopija (STM), atomska mikroskopija (AFM), dinamičko raspršenje svjetlosti (DLS), nanoparticle tracking analysis (NTA).

Tijekom izrade svog doktorskog rada Marija je imala priliku raditi na različitim projektima kao i usavršavati se i učiti od međunarodno priznatih znanstvenika (prof.dr. N. Batina, prof.dr. G.R. Helz, prof. dr. G. Inzelt, dr. R. Domingos, dr. A. Kamishney).

Marijin doktorat dijelom je rezultat provedbe UKF projekta 'Nanoparticles in aqueous environment: electrochemical, nanogravimetric, STM and AFM studies' u sklopu programa znanstvene suradnje s prof. dr. sc. Nikolom Batinom sa meksičkog Sveučilišta, kao i HRZZ projekta SPHERE 1205 - 'S and C dynamics in the marine and freshwater environment'.

U okviru UKF projekta Marija imala priliku boraviti mjesec dana u Meksiku, gdje je stekla osnovna znanja iz elektrokemije na krutim elektrodama, te AFM i STM mikroskopije u laboratoriju dr. Batine.

Osim znanstvenici IRB-a, stipendije su uručene Matei Dumbović s Geodetskoga fakulteta u Zagrebu, Dunji Margeta s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije i Andreji Vukasović s Medicinskoga fakulteta, a dobitnicama je čestitala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Stipendije je dobitnicama uručio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, a čestitale su im i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo te glavna ravnateljica L'Oreal ADRIA Brigitte Streller.

Program 'Za žene u znanosti' realizira se uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a stipendija se dodjeljuje u suradnji s vrhunskim hrvatskim znanstvenicima okupljenim u Izbornom povjerenstvu koje odlučuje o dobitnicama vrijedne stipendije od 5.000,00 eura. Osim financijskog stimulansa, stipendija predstavlja i značajno priznanje za dosadašnji te podršku i motiv za budući znanstveni rad mladih nada hrvatske znanosti.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.