Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerova znanstvenica stipendistica programa "Za žene u znanosti"

5.3.2014.
Ruđerova znanstvenica stipendistica programa "Za žene u znanosti"

Na jučer održanoj svečanoj dodjeli stipendija natječaja Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" u Muzeju Mimara predstavljene su mlade znanstvenice dobitnice za 2014. godinu. Među četiri izabrane stipendistice nalazi se i znanstvenica IRB-a Anita Horvatić.

Osmi po redu natječaj Nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" dodijelio je mladim znanstvenicama jednokratnu stipendiju u iznosu od 5.000 € u kunskoj protuvrijednosti, čime je suradnja Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a ADRIA još jednom iskazala potporu mladim znanstvenicama do 35 godina koje su u završnom stupnju doktorske disertacije iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja.

Anita Horvatić rođena 1982. godine u Zagrebu i diplomirana je inženjerka kemije. Zaposlena je u Laboratoriju za sistemsku biomedicinu Zavoda za molekularnu medicinu. Bavi se razvojem brze i visokoprotočne metode za identifikaciju proteina proteomskim pristupom koristeći razne modele (prokariotske i eukariotske) na temelju čega je i izradila doktorsku disertaciju naziva "Spektrometrija masa fragmenata peptidnih iona nastalih djelovanjem radikala".

Istraživanja obuhvaćena doktorskom disertacijom stavljaju naglasak na postizanje kvalitetnijih i detaljnijih informacija o primarnoj strukturi proteina i peptida različitih svojstava koristeći metodologiju poboljšane spektrometrije masa te detaljniji uvid u mehanizme fragmentacije peptidnih iona koja se odvija u samom instrumentu. Pristup se temelji na uporabi tvari koje pospješuju fragmentaciju iona tijekom analize spektrometrijom masa bez prethodnog kemijskog obilježavanja peptida, kao i kemijski obilježenih peptida. Samo istraživanje je važno za bržu i kvalitetniju identifikaciju proteina koji su uključeni u mehanizam nastanka, progresije i liječenja bolesti te kontrolu kvalitete farmaceutskih peptida i proteina.

Protokol za identifikaciju proteina koji uključuje njihovo kemijsko obilježavanje osmišljen je na IRB-u i pod patentnom je zaštitom u Hrvatskoj, Europi i SAD-u.

Osim Anite Horvatić s IRB-a, nagradu su dobile i Dajana Milovac s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Ana Šepac s Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Iva Šrut Rakić s Instituta za fiziku.

Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" izvodi se u organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a ADRIA, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske. U proteklih osam godina nagrađeno je čak 30 hrvatskih mladih znanstvenica koje su na ovaj način uspjele javnosti prezentirati svoj rad i izaći pod jače svjetlo reflektora širih akademskih krugova.

Nacionalna stipendija "Za žene u znanosti" ima za cilj poticati izvrsnost i promovirati znanstveno-istraživački rad naglašavajući njegovu važnost za razvoj društva i sve uz potporu zajedničkog programa Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreala ADRIA te priznanje hrvatske akademske zajednice i pokazivanje kako znanost nije zanemarena.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.