Prijeđite na glavni sadržaj

Ruđerovke su dobitnice donacije dm-a za istraživanja raka jajnika

Cilj projekta je istražiti utjecaj visoke doze vitamina C na djelovanje kemoterapije u uvjetima povišene razine hormona stresa (kortizola) na stanice raka jajnika.
18.10.2023.
Ruđerovke su dobitnice donacije dm-a za istraživanja raka jajnika

U sklopu natječaj ''ZAJEDNO za bolje sutra'' dm je podržao realizaciju devet projekata s ciljem unapređenja kvalitete zdravlja i dobrobiti žena u Hrvatskoj. Timu znanstvenica iz Laboratorija za proteinsku dinamiku Instituta Ruđer Bošković (IRB) dodijeljena je donacija vrijedna 11.441,69 eura za nastavak istraživanja raka jajnika.

Rak jajnika ostaje jedan od najčešćih oblika raka koji pogađa žene, a istraživanja ukazuju na složenu ulogu koju stres ima u njegovoj progresiji.

''Rezultati brojnih istraživanja upućuju na to da stres može utjecati na progresiju tumora, odgovor na kemoterapiju i preživljenje pacijentica, no molekularni mehanizmi u podlozi te povezanosti još uvijek su velikim dijelom nerazjašnjeni. Poznato je da hormoni koji se luče u stresu kao što je kortizol povećavaju invazivni potencijal stanica karcinoma jajnika te utječu na preživljenje pacijentica. Ujedno, mutacijski status tumor-supresorskog proteina p53 razlikuje se ovisno o tipu karcinoma jajnika. Nadalje, kortizol može smanjiti funkciju divljeg tipa p53, odnosno inhibirati njegovu protutumorsku ulogu. Stoga je naš prvi cilj istražiti na koji način hormon stresa, kortizol, utječe na obilježja stanica raka jajnika i odgovor stanica na kemoterapiju te je li utjecaj kortizola ovisan o statusu proteina p53 u tumorskim stanicama'', objašnjava dr. sc. Ignacija Vlašić, voditeljica projekta iz Laboratorija za proteinsku dinamiku Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a. 

Povrh toga, zanimljivo je da postoji veza između kortizola i vitamina C te da visoka doza vitamina C može smanjiti povišenu razinu kortizola nastalu uslijed psihološkog stresa u organizmu zdravog čovjeka. Istraživanja su pokazala da tretman visokim dozama vitamina C djeluje sinergistički s kemoterapijom tako da uzrokuje pojačano toksično djelovanje kemoterapije na stanice raka jajnika, no ne i na zdrave epitelne stanice jajnika. Uz protutumorsko djelovanje, kliničke studije su pokazale da visoke doze vitamina C dane intravenozno zajedno s kemoterapijom smanjuju nuspojave izazvane kemoterapijom i djeluju na bolju kvalitetu života onkoloških pacijenata.

Stoga će u sklopu istraživanja znanstvenice ispitivati potencijalni utjecaj vitamina C u terapiji raka. Prethodne studije sugeriraju da visoke doze vitamina C ne samo da smanjuju razinu kortizola uzrokovanu stresom, već i pojačavaju učinak kemoterapije na stanice raka jajnika, a pritom štite zdrave stanice.

U svojim istraživanjima projektni tim IRB-a koji vodi dr. sc. Ignacija Vlašić, zajedno s dr. sc. Anđelom Horvat, dr. sc. Majom Jazvinšćak Jembrek, dr. sc. Nedom Slade i dr. sc. Majom Herak Bosnar primijenit će niz sofisticiranih metoda koje će istražiti kako stanice raka jajnika reagiraju na kombinaciju kemoterapeutika, vitamina C i kortizola.

Djelovanje dm-a u 2023. godini posebno je usmjereno na promicanje zdravlja žena, osiguravajući platformu za raspravu i obrazovanje kroz seriju podcasta i prvu dm-ovu žensku konferenciju. Ova inicijativa odražava dm-ovu posvećenost adresiranju pitanja i izazova s kojima se suočavaju žene različitih dobnih skupina, potičući javnu svijest i dijalog.

''Rezultati dobiveni provedbom ovog projekta doprinijet će novim spoznajama i općenitom razumijevanju staničnih procesa uključenih u odgovor stanica raka jajnika na kemoterapiju. Očekivani dugoročni rezultat realizacije predloženog projekta je poboljšanje odgovora pacijentica oboljelih od raka jajnika na terapiju i sveukupno povećanje dobrobiti i kvalitete života pacijentica'', zaključuju znanstvenice.

Tijekom ove godine dm je svoje aktivnosti snažnije usmjerio na zdravlje žena te na teme i izazove s kojima se žene svih dobnih skupina susreću, a o kojima se u javnosti nedovoljno govori. Uz natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra, dm je serijom podcasta osigurao dodatan prostor za raspravu i edukaciju, dok je na prvoj dm-ovoj ženskoj konferenciji sudionicama, u suradnji s uglednim stručnjacima, ponudio odgovore na najvažnija pitanja o ženskom zdravlju.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.