Prijeđite na glavni sadržaj

Sve je spremno za obljetničku trku Terry Fox Run

12.9.2019.
Sve je spremno za obljetničku trku Terry Fox Run

“Ne pobjeđuje se na svim maratonima prolaskom kroz cilj“, rekao je Terry Fox čiji je Maraton nade donio veliku pobjedu za cijelo čovječanstvo. Ova humanitarna akcija uspješno podiže svijest o važnosti prikupljanja sredstava koja znanstvenicima i liječnicima daju mogućnost da istražuju, a svim ljudima nadu da će doći dan kad će se zauvijek pobijediti ova opaka bolest.

Hrvatska ove godine slavi veliku obljetnicu, dvadesetu godinu održavanja, tijekom kojih se prikupilo više od 6,5 milijuna kuna i koja je okupila preko 100.000 sudionika. Dvadeseto izdanje trke održat će se 29. rujna na jezeru Jarun, a građani se pozivaju da već ovu subotu,  14. rujna, podrže akciju kupnjom poznatih majica s Terry Fox vizualom, koja je ove godine dobila i svoje crveno izdanje.

Predstavljanje ovogodišnjeg programa u hotelu Esplanade podržali su i dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. Petar Ozretić, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković, bivši košarkaš Franjo Arapović, Sonja Šarunić, a program je moderirao Alek El-kazal.

Humanitarna akcija održava se u organizaciji agencije MPG i Veleposlanstva Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zdravstva te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

„Terry Fox je kanadski junak koji je svojom hrabrošću, odlučnošću i nadom nadahnuo naraštaje u cijelom svijetu. Njegov san da pretrči Kanadu kako bi podigao svijest o raku, prerastao je u međunarodno nasljeđe pružanja podrške istraživanju raka diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. U Zagrebu je Terry Fox Run postao tradicija, pokazujući da možemo postići sjajne stvari kada zajedno radimo na postizanju zajedničkog cilja“, izjavila je Emily Nicholson, otpravnica poslova pri veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj.

Cjelokupan iznos prikupljen tijekom akcije i ove će godine biti doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka. Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i postignutim rezultatima: „Humanitarna trka u spomen na Terrya Foxa u ovih 20 godina dala je značajan obol u prevenciji, liječenju a posebice u znanstvenim istraživanjima raka u Hrvatskoj i stoga smo zahvalni svima onima koji su dali doprinos da ova trka bude jedna od najuspješnijih u svijetu“, istaknuo je prof.dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

„Iznimna mi je čast i ponosan sam što se i ove godine po dvadeseti put održava ova utrka koja je posebna zbog borbe s rakom s kojom se bore mnogi ljudi, a usprkos svemu nastoje živjeti na najbolji mogući način, u skladu sa svojim zdravljem“, izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba koji podržava ovu akciju od samog starta te je dodao: “Mnoga se istraživanja provode i svakim danom dolazi se do novih, revolucionarnih postignuća u medicini, apsolutno u svim granama, stoga su ovakve humanitarne manifestacije itekako važne za sve, kako bi se povećala osviještenost o problematici i dala nada za bolje sutra.“

Ovogodišnja humanitarna akcija održat će se na dva ključna datuma – u subotu 14. rujna, u Bogovićevoj ulici od 10:00 do 14:00 sati predviđena je tradicionalna humanitarna prodaja majica, a Maraton nade u nedjelju, 29. rujna s početkom programa u 14:00 sati te startom trke u 16:00 sati na jezeru Jarun. Organizatori najavljuju još bogatiji program uz nastup dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki, sportske aktivnosti te zanimljivu gastronomsku ponudu.

„Prije svega se želim zahvaliti svim suradnicima, partnerima, pokroviteljima, volonterima i svim ljudima dobre volje bez kojih realizacija ove humanitarne akcije, već dvadeset godina, zaista ne bi bila moguća. Hvala vam što nesebično pomažete u kreiranju ovog događanja koje iz godine u godinu čini dobro svima. Naš je zaštitni znak postala majica koju ćemo u subotu prodavati u Bogovićevoj ulici, a povodom dvadesete godine održavanja, prodavat će se i u crvenoj boji.

Red T-shirt by Terry Fox u svijetu je poznata kao majica koju nose svi pacijenti oboljeli od raka te svi oni koji su pobijedili u borbi s ovom opakom bolešću i koji svojom hrabrošću motiviraju sve nas da budemo bolji, da budemo humaniji i da malim doprinosom nastavimo Terryjev Maraton nade.

Na kraju bih istaknula da nije važno koliko je Terry Fox daleko stigao, već što je time učinio za sve nas i što svi mi možemo učiniti za sve one kojima pomoć treba“, izjavila je Illeana Cesarec, glasnogovornica akcije i članica Uprave tvrtke MPG te podsjetila da, osim sudjelovanjem u trci, građani mogu pomoći uplatom putem Keks Pay aplikacije ili uplatom na humanitarni račun: Hrvatska Liga protiv raka, posebne namjene donacija Terry Fox Run, Ilica 197, 10 000 Zagreb, IBAN: HR3324020061500071842.

Više informacija o dvadesetom izdanju trke Terry Fox Run te načinima sudjelovanja i doniranja mogu se pronaći na Facebook stranici.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.