Prijeđite na glavni sadržaj

Tonči Tadić odlikovan za doprinos u suradnji Hrvatske i Španjolske

14.10.2022.
Tonči Tadić odlikovan za doprinos u suradnji Hrvatske i Španjolske

Povodom Nacionalnog dana Španjolske, koji se tradicionalno obilježava 12. listopada održano je primanje u zagrebačkom hotelu Westin. Domaćini su bili Nj. E. g. Juan González-Barba, veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj, i njegova supruga gđa Elena Neira, a dodijeljena su visoka priznanja pojedincima za zasluge i doprinos u suradnji Hrvatske i Španjolske.

Dr. sc. Tadiću, višem znanstvenom suradniku IRB-a, dodijeljeno je španjolsko odlikovanje Reda za građanske zasluge – Križ, za izniman doprinos u suradnji Hrvatske i Španjolske, posebice u sklopu projekta IFMIF – DONES.

DONES je ključni uređaj za testiranje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje, nužnih za gradnju buduće elektrane u kojoj će se struja proizvoditi pomoću procesa fuzije. Riječ je o drugom po značaju uređaju u europskom programu istraživanja i razvoja fuzijske energije, po važnosti drugom nakon ITER-a. U DONES-u ključnu ulogu imaju Španjolska i Hrvatska. Uz to, DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa.

''Ovaj orden je priznanje ne samo meni, nego i IRB-u, odnosno svima u IRB-u koji su svojim radom na projektima DONES-PreP i EUROfusion doprinijeli u pripremi dokumentacije za početak prestižnog fuzijskog projekta DONES, odnosno dizajna komponenti DONES-a koje će Hrvatska isporučiti. Ovo je ujedno priznanje svim našim kolegama u ustanovama koje okuplja konzorcij DONES.HR, odnosno Institutu za fiziku, Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujem se ujedno Ministarstvu znanosti i obrazovanja na trajnoj potpori u mom radu u vezi DONES-a,'' izjavio je dr. Tonči Tadić ovom prigodom.

Dr. Tadiću ovo nije prvo odlikovanje za promicanje suradnje Hrvatske s nekom drugom državom. Naime, dr. Tadić je 2014. godine odlikovan japanskim Redom Izlazećeg Sunca sa zlatnim zrakama i okovratnikom za njegov značajan doprinos promicanju prijateljskih odnosa između Japana i Hrvatske i pomoć u znanstvenoj razmjeni na području nuklearne fuzije.

S obzirom na vizionarski pristup dr. Tadića te njegovu posvećenost u ostvarivanju ciljeva, ne bi nas čudilo da se uskoro ovom portfelju pridruži još poneko priznanje.

Institut Ruđer Bošković od srca čestita dr. Tadiću na ovom priznanju!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.