Prijeđite na glavni sadržaj

U Dubrovniku održan sastanak ERC Synergy projekta 'Aneuploidy'

Projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 'Aneuploidy' vrijedan je deset milijuna eura i okuplja najuglednije istraživače diljem svijeta s ciljem istraživanja uzroka genetskih pogrešaka na molekularnoj razini te njihovog utjecaja na diobu stanica.
3.9.2021.
U Dubrovniku održan sastanak ERC Synergy projekta 'Aneuploidy'

Sastanak članova tima ERC projekta 'Molecular origins of aneuploidies in healthy and diseased human tissues (Aneuploidy)', održan je u Dubrovniku od 25. do 29. kolovoza 2021. Na sastanku su  voditelji istraživačkih timova predstavili najnovije rezultate istraživanja u sklopu projekta.

Nakon dva veća sastanka, koji su održani u online obliku, ovo je prvi projektni sastanak održan u živo.

Mitotičke pogreške koje uzrokuju aneuploidiju opsežno su proučavane u staničnim kulturama, međutim, mehanizmi koji generiraju razne pogreške, njihovo širenje i učinci na integritet genoma nisu dobro poznati.

Projekt koji za glavni cilj ima otkrivanje molekularnog porijekla pogrešaka u podjeli kromosoma i mehanizma nasljeđivanja pogrešaka u zdravim i bolesnim tkivima, započeo je u travnju 2020. godine, a predviđeno trajanje je šest godina.

Glavni istraživači u projektu su prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković, prof. dr. sc. Geert Kops s Instituta Hubrecht u Nizozemskoj, tim znanstvenika s Massachusetts Institute of Technology u SAD-u i prof. dr. sc. Nenad Pavin s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sastanak je okupio petnaest znanstvenika projektnih timova koji su predstavili najnovije rezultate istraživanja vezanih za mehanizme onkogenih svojstava kromosomske nestabilnosti u raku, ponašanje polarnih kromosoma tijekom kasnog poravnanja u ljudskim stanicama, ponašanje proteina PRC1 tijekom razvitka diobenog vretena, aneuploidiju u organoidima tankog crijeva, fotokonverziju kao alata za proučavanje segregacije kromosoma, posljedice pogrešne segregacije kromosoma te razvoj fizikalnih i matematičkih modela koji objašnjavaju dobitak i poravnanje kromosoma.

Osim prezentacija članova projektnog tima, znanstvenici su sudjelovali u odvojenim grupama koje su za cilj imale pronalazak konstruktivnih rješenja na određena pitanja u njihovim istraživanjima.

Grupe su se dotakle tema poput ponavljajućih obrazaca gubitka ili dobitka kromosoma kod karcinoma, moguće uzročne povezanosti nestabilnosti kromosoma i epitelno – mezenhimalnog prijelaza, uloge nestabilnosti kromosoma u razvoju tumorskih stanica, utjecaja grešaka tijekom stanične diobe na populaciju stanica te formiranja daljnjih eksperimenata i teorijskih podloga.

Održavanje ovog sastanka omogućilo je ostvarivanje sinergije različitih područja i pronalazak zajedničkih rješenja i usmjerenja u istraživanjima koja slijede.

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 u sklopu najprestižnijeg programa Synergy Europskog istraživačkog vijeća (ERC).

NAPOMENA: Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.