Prijeđite na glavni sadržaj

Ugledni svjetski znanstvenik Tomislav Friščić pridružio se Ruđerovim 'zelenim' kemičarima

Tomislav Friščić jedan je od vodećih svjetskih znanstvenika na polju mehanokemije, a trenutno radi kao profesor na McGill Sveučilištu u Kanadi gdje vodi i svoju istraživačku grupu.
25.8.2016.
Ugledni svjetski znanstvenik Tomislav Friščić pridružio se Ruđerovim 'zelenim' kemičarima

Prof. dr. sc. Tomislav Friščić (Department of Chemistry, McGill University, Montreal) nedavno je postao vanjski suradnik Instituta Ruđer Bošković (IRB). Uključenje ovog izuzetnog mladog znanstvenika u tim znanstvenika IRB-a rezultat je dugogodišnje suradnje Laboratorija za zelenu sintezu Zavoda za fizičku kemiju IRB-a i Friščićeve istraživačke skupine s kanadskog Sveučilišta McGill. Ovim povodom prof. Friščić će u petak 26. kolovoza 2016 s početkom u 11h sati održati predavanje u dvorani I. krila IRB-a (više o predavanju pročitajte ovdje). 

Friščićeva istraživačka skupina, osnovana 2011. godine, ima ključnu ulogu u istraživačkim uspjesima Sveučilišta McGill u području 'zelene' kemije. Glavni znanstveni interesi grupe su razvoj ekološki i energetski održivih katalitičkih transformacija te procesa samoudruživanja u čvrstom stanju za pripravu različitih vrsta funkcionalnih materijala.

Zajednički rad znanstvenika grupe prof. Friščića i Laboratorija za zelenu sintezu IRB-a doveo je do otkrića novih materijala, poput katsenita, novog polimorfa poroznog materijala ZIF-8, a koji je 2015. godine objavljen u poznatom časopisu Nature Communications. Dvije grupe su aktivno surađivale i na uspostavnom projektu Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) 'Mehanokemijska reaktivnost pod kontroliranim uvjetima temperature i atmosfere za čistu sintezu funkcionalnih materijala', čiji je voditelj dr. sc. Krunoslav Užarević s IRB-a.

Pored toga, nedavno otkriće Friščićeve skupine o postojanju prirodnih minerala sa strukturom metal-organskih mreža, nastalo u suradnji s doktorandom Igorom Huskićem, objavljeno je u prestižnom časopisu Science Advances

Ovo istraživanje pokazalo se posebno važnim jer je ukazalo na potrebu za cjelovitijim razumijevanjem pojavljivanja metal-organskih struktura u  prirodi, za koje se do sada smatralo da su raspoložive isključivo umjetnim putem u laboratorijima.

U doticaj sa 'zelenom' kemijom prof. Friščić je došao tijekom postdoktorskog usavršavanja u grupi jednog od pionira 'zelene' kemije, prof. Williama Jonesa na Cambridgeu, gdje je u razdoblju od 2006.-2011. godine radio na definiranju novih metoda mehanokemijske sinteze. Tijekom svog rada s prof. Jonesom objavio je kao vodeći autor niz zapaženih publikacija u najpoznatijim svjetskim znastvenim časopisima, a nakon odlaska s Cambridge-a 2011. godine osniva svoju istraživačku skupinu na Sveučilištu McGill u Montrealu, Kanada.

Unatoč svojim godinama (rođen 1978. godine), danas je Tomislav Friščić jedan od vodećih i svjetski prepoznatih znanstvenika u kemiji materijala i zelenoj kemiji, sa više od 140 znanstvenih publikacija u vodećim znanstvenim časopisima poput Nature Materials, Nature Chemistry, Nature Communications,  Journal of the American Chemical Society, Angewandte Chemistry International Edition, Accounts of Chemical Research, Chemical Communications i drugima i preko 6000 citata. Tomislav je nositelj mnogih nagrada, od kojih se može izdvojiti RSC ChemComm Emerging Investigator Award, dodijeljena 2014. godine od strane Royal Society of Chemistry. 

''Rad kolege Friščića zapažen je i izvan znanstvenih krugova, o čemu svjedoče nedavni članci u New York Timesu i Forbesu. Tomislav već dugi niz godina radi na razvoju i promociji hrvatske kemije čvrstog stanja, kako kroz obrazovanje i uključivanje studenata sa hrvatskih institucija u rad svoje skupine, tako i kroz zajedničko apliciranje za projekte i suradnje sa znanstvenim skupinama iz Hrvatske.

Stoga, smatram da je uključivanje prof. dr. sc. Tomislava Friščića u rad Zavoda za fizičku kemiju velika dobit za Institut Ruđer Bošković, ali i kemiju u Hrvatskoj.'' – zaključio je dr. Užarević, voditelj Laboratorija za zelenu sintezu IRB-a.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.