Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješan završetak međunarodne konferencije o izoformama

9.12.2019.
Uspješan završetak međunarodne konferencije o izoformama

U razdoblju od 3. do 6. studenog 2019. u Dubrovniku je održana je Međunarodna konferencija o izoformama p53/p63/p73 (International p53/p63/p73 Isoforms Workshop) u organizaciji IRB-a.

Konferencija je objedinila dvije tradicionlane radionice, 4. međunarodnu koferenciju o izoformama p53 i 9. međunarodnu konferenciju o p63/p73 u jedan sastanak.

U prekrasnom ambijentu Dubrovnika, glavni organizatori konferencije, dr. sc. Neda Slade i dr.sc. Jean-Christophe Bourdon, te članice organizacijskog odbora Marina Radić, mag. chem. i dr. sc. Ana Dekanić, uz potporu Ane Hant, okupili su stotinjak stručnjaka u području istraživanja izoformi proteina obitelji p53 kako bi razgovarali o novim saznanjima i izazovima. 

Obitelj p53 predstavlja skupinu od 3 gena, p53, p63 i p73, od kojih svaki kodira za brojne proteinske izoforme manjih molekulskih masa, kojima nedostaje dio osnovnog proteina. Sve izoforme imaju uloge u karcinogenezi, starenju, reprogramiranju stanica, epitelno-mezenhimalnoj tranziciji, neurodegeneraciji, regeneraciji mozga, infektivnim bolestima, imunosnom odgovoru i metabolizmu. Stoga se danas p53 ne može promatrati izdvojeno, nego se njegova uloga istražuje kroz prizmu brojnih izoformi unutar cijele obitelji koje su međusobno isprepletene.

Tijekom konferencije, vodeći svjetski znanstvenici raspravljali su kako deregulacija aktivnosti izoformi p53 uslijed staničnog oštećenja ili infekcije patogenima dovodi do grešaka u održavanju i regeneraciji tkiva, te kako se aktivnosti različitih izoformi proteina p53 mogu farmakološki potaknuti. Stoga, razumijevanje mehanizma djelovanja izoformi p53/p63/p73 nudi nove izazove u liječenju.

Tumor-supresorski protein p53 otkriven je pred točno 40 godina pa smo ovom konferencijom obilježili jubilej otkrića ovog važnog proteina kojeg još nazivaju čuvarom genoma. Ponosni smo jer je na konferenciji bila nazočna dr.sc. Varda Rotter, doajen ovog područja koja je sudjelovala u otkriću p53. Dr. sc. Varda Rotter aktivno se bavi izučavanjem uloge p53 u tumorima i održala je plenarno predavanje naslova “Development of a mutant p53-dependent novel cancer therapy”. Dolazak dr.sc. Varde Rotter sponzorirao je EMBO.

Također, časopis Cancers sponzorirao je dolazak dva plenarna predavača. Dr. sc. Jean-Christophe Bourdon sa Sveučilišta u Dundeeju koji je otkrićem izoformi p53 napravio proboj u području, prikazao je dostignuća i objasnio važnost istraživanja izoformi p53, dok je vrhunski znanstvenik u području izučavanja uloge makrofaga u tumorima, prof. dr. sc. Jeffrey W. Pollard sa Sveučilišta u Edinburghu te Medicinskog koledža Albert Einstein, održao je plenarno predavanje. Povrh toga, zanimljivo plenarno predavanje održao je i prof. dr. sc.  Curtis Harris, ugledni znanstvenik iz Nacionalnog centra za istraživanje raka u SAD-u (NCI, NIH).

Ukupno je održano čak 34 pozvanih predavanja,  koje su održali redom istaknuti znanstvenici koji su u Dubrovnik došli iz gotovo cijeloga svijeta, a mlađi znanstvenici imali priliku predstaviti svoj rad kratkim usmenim izlaganjima ili posterskim priopćenjima uz dvominutnu prezentaciju. Na ovaj su način mladi istraživači dobili mogućnost izložiti svoja istraživanja kolegama te diskutirati s ponajboljim znanstvenicima iz područja.

''Ponosni smo što smo dobili čast u Hrvatskoj organizirati konferenciju koja je po prvi put objedinila istraživanja izoformi cijele obitelji u godini kada se obilježava 40 godina otkrića p53. Time je znanstvena zajednica istraživača p53 pokazala da cijeni istraživanja naše male istraživačke skupine u Hrvatskoj koja se već niz godina bavi ovim područjem.'' – zaključila je dr. sc. Neda Slade, jedna od glavnih organizatorica konferencije i voditeljica Laboratorija za proteinsku dinamiku na IRB-u.

Kontaktirajte nas

Više informacija

Neda Slade

voditelj laboratorija znanstveni savjetnik u trajnom izboru

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.