Prijeđite na glavni sadržaj

Uspješno završen prvi hrvatsko-španjolski sastanak projektnih timova za IFMIF-DONES

15.6.2023.
Uspješno završen prvi hrvatsko-španjolski sastanak projektnih timova za IFMIF-DONES

Projektni tim hrvatskog konzorcija DONES.HR održao je u Granadi 5. do 7. lipnja 2023. prvi sastanak sa svojim španjolskim kolegama iz projektnog tima konzorcija IFMIF-DONES España u vezi komponenti koje će Hrvatska proizvesti i ugraditi u postrojenje IFMIF-DONES na jugu Španjolske, a u kojem će se testirati materijali potrebni za gradnju fuzijske nuklearne elektrane. 

Hrvatski projektni tim konzorcija DONES.HR kojeg su, uz znanstvenike i znanstvenice IRB-a, činili kolege s Instituta za fiziku te Fakulteta strojarstva i brodogradnje predvodio je dr. sc. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR.

''Prvi sastanak projektnih timova konzorcija DONES.HR i IFMIF-DONES España protekao je u prijateljskom ozračju, uz veliko međusobno uvažavanje. Predstavnici obje zemlje izuzetno su svjesni svoje odgovornosti za izgradnju ovog prestižnog uređaja, o kojem ovisi fuzijski program EU'', naglašava dr. Tadić.

Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija, ali i vrlo intenzivno neutronsko zračenje, slično onom na površini Sunca. Zato je potrebno istražiti i testirati materijale koji mogu izdržati te količine zračenja i topline. Ti će se materijali ispitivati u sklopu postrojenja IFMIF-DONES,  koji je projekt drugi po veličini i značenju u fuzijskom programu Europske unije. Ovaj projekt je od presudne važnosti za gradnju prve fuzijske elektrane DEMO.

Projekt IFMIF-DONES uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escúzar, 20-ak kilometara udaljenom od Granade. U ovom postrojenju intenzivno zračenje neutrona proizvoditi će se pomoću izuzetno moćnog akceleratora iona izotopa vodika deuterija koji će udarati u 'slap' rastaljenog metala litija.

''Akcelerator iona u postrojenju IFMIF-DONES biti će prvi akcelerator velike snage, intenziteta ionskog snopa 10.000 puta većeg nego kod akceleratora u CERN-u, što je tehnološki izazov. Drugi izazov je upravljanje rastaljenim metalom litijem i njegovo hlađenje. Treći izazov  su brojni sustavi na daljinsko upravljanje za remont komponenti ovog postrojenja'', objašnjava dr. Tadić.

Tijekom tri radna dana sudionici su radili na pripremi tehničkih specifikacija komponenti IFMIF-DONES koje će isporučiti Hrvatska. Naime, Hrvatska bi do kraja 2026. godine trebala isporučiti u Escúzar dvije posebne dizalice velike nosivosti i velike preciznosti. Jedna služi za dizanje masivnih betonskih poklopaca, a druga za zamjenu uzoraka fuzijskih materijala i potrebne remonte.

Povrh toga, do kraja 2029. Hrvatska bi trebala isporučiti sekundarni i tercijarni izmjenjivač topline ulja i vode snage 10 megavata, koji su nužni za hlađenje rastaljenog litija. Također, Hrvatska će isporučiti i četiri posebno dizajnirana modula za najosjetljiviji zadnji dio akceleratora iona.

Te komponente bi trebale proizvesti i transportirati kompanije u Hrvatskoj, a za dizajn i nadzor bit će zaduženi IRB, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Institut za fiziku.

Interes za projekt IFMIF-DONES iskazalo je, uz Hrvatsku i Španjolsku, kao predvodnice projekta, još 13 partnerskih zemalja Europe, te Japan.

Prema trenutačnim podacima cijena gradnje IFMIF-DONES-a procjenjuje se na oko 707 milijuna eura. Od toga Španjolska osigurava 50 posto vrijednosti IFMIF-DONES-a u vrijednosti od 350 milijuna eura u komponentama i gradnji, dok 20 posto vrijednosti IFMIF-DONES-a osigurava Europska Komisija kroz EU agenciju Fuzija za Energiju (F4E).

Hrvatska će osigurati komponente IFMIF-DONES-a kao nenovčani doprinos do 5 posto vrijednosti izgradnje IFMIF-DONES-a, u vidu komponenti za uređaj IFMIF-DONES, u vidu znanstvenika koji će sudjelovati u radu IFMIF-DONES-a, te u vidu Uređaja za potporu DONES-u u Hrvatskoj, u skladu s proračunskim ograničenjima i korištenjem sredstava u sklopu Nacionalnog programa za otpornost i opravak te strukturnih fondova EU europskih fondova.

U ožujku su Španjolska i Hrvatska formirale zajednički Upravni odbor projekta IFMIF-DONES, na čelu kojeg je izabran dr. sc. Staša Skenžić, načelnik Odjela za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Vjeruju da će Europska zajednica za atomsku energiju (EUROATOM) ući s 20 posto, a ostatak uložiti Japan ili neke od 13 zemalja EU-a koje su prije tri mjeseca sudjelovale na sastanku u Granadi.

"Japan je pokazao veliki interes pa je izgledno da nam postane partner, a također i Slovenija", rekao je dr. Tadić.

Fuzijska istraživanja u Hrvatskoj u sklopu IFMIF-DONES-a koordinira IRB pod vodstvom dr. sc. Tončija Tadića, a u projektu su partneri Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.