Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a dobitnici Državne nagrade za znanost (2021)

25.11.2022.
Znanstvenici IRB-a dobitnici Državne nagrade za znanost (2021)

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost, na nedavno održanoj sjednici, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2021. godinu kojom su ukupno dodijeljene 32 državne nagrade za znanost. Među nagrađenima je i troje ruđerovaca, dr. sc. Marijan Ahel, dr. sc. Ana Sunčana Smith i dr. sc. Tomislav Portada.

Dr. sc. Marijan Ahel, zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković, dobitnik je nagrade za životno djelo za svoj cjelokupni znanstveni, nastavni i stručni doprinos u području interdisciplinarnih prirodnih znanosti, grana znanost o okolišu.

Dr. sc. Marijan Ahel osnivač je Laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva na Institutu Ruđer Bošković, koji danas predstavlja vodeću istraživačku skupinu u Hrvatskoj za organsku analitiku.

Bavio se ispitivanjima biogeokemijskog ponašanja antropogenih spojeva u vodenom okolišu i tlu te praćenjem dinamike prirodne tvari u moru upotrebom specifičnih biomarkera, a njegov bogati znanstveni opus i interdisciplinarni pristup uvrstili su ga među naše vodeće znanstvenike u području zaštite okoliša. Njegova znanstvena istraživanja i razvoj metodologije znatno su proširili i unaprijedili spoznaje o štetnim učincima zagađivala kao što su farmaceutski aktivne tvari koje su u svakodnevnoj uporabi. Jednako tako značajno je utjecao na oblikovanje europske legislative kojom se regulira unos potencijalno štetnih sintetskih površinski aktivnih tvari u vodene sustave.

Vrijednost i kvaliteta njegova rada evaluirana je u više od 180 izvornih znanstvenih radova u vodećim međunarodnim časopisima i konferencijskim priopćenjima citiranih više od 5700 puta. Dao je i važan doprinos u nastavi na studijima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Zaključno, dr. sc. Marijan Ahel uspješno je obnašao niz funkcija u matičnome institutu, nacionalnim znanstvenim tijelima te domaćim i europskim stručnim udruženjima.

Dr. sc. Ana Sunčana Smith dobitnica je godišnje nagrade za znanost za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polju fizike, grani kondenzirane materije. Iznimna razina znanstvene aktivnosti dr. sc. Ane-Sunčane Smith rezultirala je u 2021. godini objavom 14 znanstvenih radova, među kojima se posebno ističu tri rada objavljena u vrhunskim svjetskim časopisima.  Ovi radovi predstavljaju kulminaciju njezine dugogodišnje koherentne istraživačke aktivnosti tijekom koje je razvila metode neravnotežne statističke fizike ključne u studijama fluida na međupovršinama.

Primjena tih metoda ujedinjenih s inventivno zamišljenim eksperimentima rezultirale su fundamentalno novim uvidima u biofizici, imunologiji i znanosti materijala. Raznovrsnost tema pokazuju sposobnost dr. sc. Smith za razumijevanje i rješavanje širokog spektra problema te svjedoče o visokim standardima njezina rada i njezinoj ekspertizi koja je međunarodno prepoznata.

Godišnjom nagradom za popularizaciju i promidžbu znanosti nagrađen je dr. sc. Tomislav Portada. Nastavljajući svoj višegodišnji rad u popularizaciji kemije, dr. sc. Tomislav Portada bio je i u 2021. godini iznimno aktivan unatoč epidemiološkim ograničenjima. Iz opsežne liste njegovih trideset sedam realiziranih aktivnosti treba istaknuti predavanja i radionice koje je održao u šest osnovnih i dvanaest srednjih škola diljem Hrvatske.

Organizirao je i vodio Četvrtu zimsku školu kemije, Petu ljetnu školu kemije za srednjoškolce u Rijeci, a u Zagrebu je u suradnji sa studentima održao dvije radionice na Festivalu znanosti. U 2021. godini dr. sc. Tomislav Portada također je prvi put organizirao i vodio Ljetnu školu kemije za studente na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Čestitamo našim znanstvenicima!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.