Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici IRB-a dobitnici Državne nagrade za znanost

17.12.2021.
Znanstvenici IRB-a dobitnici Državne nagrade za znanost

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost, na jučer održanoj sjednici, donio je odluku ododjeli državnih nagrada za znanost za 2020. godinu, kojom je ukupno dodijeljena 31 znanstvena nagrada u četiri kategorije. Zaslužna znanstvenica Instituta dr. sc. Kata Majerski nagrađena je Nagradom za životno djelo, dok je dr. sc. Stipe Lukin nagrađen Godišnjom nagradom za znanstvene novake u području prirodnih znanosti.

U obrazloženju nagrade navodi se da se dr. sc. Kata Majerski, zaslužna znanstvenica Instituta Ruđer Bošković, naslovna redovita profesorica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci nagrađuje se nagradom za životno djelo za svoj cjelokupni znanstveni, nastavni i stručni doprinos u području prirodnih znanosti, polje kemija.

Bavila se istraživanjima u području sintetske, organsko-fizikalne i supramolekulske kemije, a njezin bogati znanstveni opus i interdisciplinarni pristup uvrstili su je među naše najznačajnije kemičare. Posebno treba istaknuti njezin pionirski rad na sintezi napetih policikličkih prstenova i razvoj novih eksperimentalnih tehnika budući da se radilo o zahtjevnim sintetskim postupcima.

Vrijednost i kvaliteta njezina rada evaluirana je u više od 150 izvornih znanstvenih radova u vodećim međunarodnim časopisima i citiranih više od 1.900 puta, kao i Državnom nagradom za znanost 2004. godine.

Dr. sc. Kata Majerski dala je i važan doprinos u obrazovanju sudjelujući u izradi kurikuluma, ali i kao nastavnik na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te doktorskom studiju na PMF-u u Zagrebu. Isto tako, obnašala je niz funkcija u matičnome institutu, nacionalnim znanstvenim tijelima te domaćim i europskim stručnim udruženjima.

Svojim znanstvenim, pedagoškim i stručnim radom, koji je uvijek bio izrazito kvalitetan i na visokoj etičkoj razini, dr. sc. Kata Majerski predstavlja pozitivan primjer, a to potvrđuje i ova nagrada.

Dr. sc. Stipe Lukin, poslijedoktorand u Laboratoriju za sintezu i katalizu u čvrstom stanju, nagrađuje se godišnjom nagradom za mlade znanstvenike u području prirodnih znanosti, polju kemija, grani fizikalna kemija, za razvoj i primjenu metodologije istraživanja mehanokemijskih reakcija u čvrstom stanju.

U obrazloženju nagrade navodi se da se dr. sc. Lukin bavi istraživanjima fenomena kokristalizacije i sinteze organskih spojeva, kao i novih funkcionalnih materijala i metalo-organskih mreža u čvrstom stanju. U svojim istraživanjima implementirao je metodu Ramanove spektroskopije in situ i razvio odgovarajuću metodologiju  prikupljanja i obrade velikog broja podataka te uporabu metode u svakodnevnome laboratorijskom poslu.

U 2020. godini nastavio je svoju prethodnu plodnu znanstvenu produkciju objavivši ukupno šest radova (s ukupnim faktorom odjeka većim od 45).

Konačno, svoju ekspertizu i iskustvo u istraživanjima mehanokemijskih reakcija ujedinio je (kao prvi i dopisni autor) u radu koji je 2020. poslan (a objavljen ove godine) časopisu Nature Protocols.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci te predstavlja najviše priznanje koje se dodjeljuje hrvatskim znanstvenicima.

Čestitamo našim znanstvenicima!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.