Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenici otkrili nove sile u diobi stanice

Nature je objavio prve rezultate istraživanja u sklopu prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća kojeg vodi dr. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković
7.1.2016.
Znanstvenici otkrili nove sile u diobi stanice

Izvor: Nature Communications 7, Article number: 10298

Međunarodni tim znanstvenika pod vodstvom dr. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i dr. Nenada Pavina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) otkrio je novu strukturu važnu za diobu stanice.

Rezultate ovog istraživanja, koji mijenjaju paradigmu o ravnoteži sila u diobenom vretenu, objavio je prestižni znanstveni časopis Nature Communications.

U radu je sudjelovalo šest autora iz grupe Ive Tolić s adresom Instituta Ruđer Bošković te tri autora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je Nenad Pavin vodio teorijski dio rada.

U ovom interdisciplinarnom istraživanju znanstvenici su kombinirali staničnu biologiju i genetiku s teorijskom fizikom, najmodernijim tehnikama mikroskopije, uključujući optičke manipulacije, kao što su laserske škare, uz metode matematike i računarstva. Teorijski opis sila u diobenom vretenu razvili su fizičari sa zagrebačkog PMF-a.

Dr. sc. Iva Tolić ističe kako joj je ovaj rad posebeno značajan i zato što predstavlja prvi rezultat preko 2 milijuna eura vrijednog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) koji je dr. Tolić odobren prošle godine za istraživanja diobe stanice. Ovim radom su znanstvenici dokazali hipotezu na kojoj se projekt temelji, a to je da postoje tzv. mikrotubuli premosnice u diobenom vretenu.

Diobeno vreteno je minijaturni stroj sastavljen od mikrotubula koji dijele kromosome u dvije stanice kćeri. Veza između mikrotubula i kromosoma su kinetohore, proteinski kompleksi na kromosomu. Ključno je pitanje kako nastaju sile koje djeluju na kinetohore.

Rezultat

Prvi rezultat preko 2 milijuna eura vrijednog ERC projekta koji je dr. Tolić odobren prošle godine za istraživanja diobe stanice.

Smatra se da sile napetosti između sestrinskih kinetohora stvaraju snopovi mikrotubula koji završavaju na kinetohori, nazvani k-vlaknima. U ovom su radu autori otkrili novu skupinu mikrotubula koji stvaraju sile na kinetohore, a koje su nazvali premosnim mikrotubulima jer premošćuju sestrinska k-vlakna.

Vezu između premosnih mikrotubula i sestrinskih k-vlakana dokazali su elegantnim eksperimentima u kojima su laserom prerezali k-vlakno, nakon čega su opazili da se premosno vlakno kreće zajedno s k-vlaknima.

Kombinirajući novi teorijski model s eksperimentima, znanstvenicic su pokazali da se napetost između kinetohora smanjuje, ako je k-vlakno rezano bliže kinetohori, što dovodi do zaključka da premosno vlakno uravnotežuje napetost između kinetohora povezujući sestrinska k-vlakna.

Ovaj rad preispituje trenutnu paradigmu prema kojoj napetost između kinetohora ovisi samo o molekularnim događajima na krajevima k-vlakana, te ukazuje na to da će se postojeći modeli diobenog vretena morati proširiti tako da uključe sile koje stvara premosno vlakno.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.