Prijeđite na glavni sadržaj

Znanstvenicima IRB-a uručene Državne nagrade za znanost

Dr. Vianello i prof. Skala istaknuli su se iznimnim znanstvenim postignućima u području prirodnih i tehničkih znanosti s velikim utjecajem u hrvatskoj i inozemnoj znanstvenoj zajednici
14.12.2017.
Znanstvenicima IRB-a uručene Državne nagrade za znanost

U Hrvatskom saboru održano je svečano uručenje Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu, a među dobitnicima ove prestižne nagrade i priznanja za izvrstan znanstveni rad su i dva znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Robert Vianello, u području prirodnih znanosti, te prof. dr. sc. Karolj Skala u području tehničkih znanosti.

Godišnje nagrade dobitnicima su na prigodnom događanju u Dvorani Josipa Šokčevića uručili  predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković te ministrica znanosti i obrazovanja prof. Blaženka Divjak, a uručene su ukupno 34 nagrade, i to za životno djelo, znanost, popularizaciju i promidžbu znanosti, kao i nagrade znanstvenim novacima.

Dr. Vianello iz Zavoda za organsku kemiju i biokemiju nagrađen je za značajno znanstveno dostignuće u području kemije, i to za radove objavljene u nekoliko uglednih međunarodnih znanstvenih časopisa kojima je dao značajan doprinos u području proučavanja i razumijevanja načina djelovanja bioloških sustava u mozgu snažno povezanih s nastankom i razvojem neurodegenerativnih bolesti. U njima je predložio potpuno novi hibridni mehanizam djelovanja monooksigenaze, ključnog enzima za razgradnju neurotransmitera, uz velik međunarodni odjek, a svoje rezultate tijekom 2016. predstavio je i na dva pozvana predavanja na uglednim međunarodnim konferencijama iz područja biokemije i medicinske kemije.

"Dobivena nagrada predstavlja izuzetnu čast i veliko priznanje za desetak godina vrlo predanog rada u području računalnog razumijevanja bioloških sustava u mozgu usko povezanih s neurodegenerativnim poremećajima poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Istodobno, ona potvrđuje vrijednost i kvalitetu ostvarenih rezultata u jednom od najizazovnijih područja moderne medicine, najbolji je putokaz da s ovim smjerom istraživanja treba nastaviti i dalje te daje snažan vjetar u leđa za nove prodore za koje se nadam da će unaprijediti kliničku neurologiju u narednim godinama na dobrobit cjelokupne društvene zajednice", izjavio je dr. sc. Robert Vianello s Instituta Ruđer Bošković.

Kao voditelj Centra za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković u 2016. godini, prof. Skala nagrađen je za značajan znanstveni doprinos, i to posebno za razvoj e-Infrastrukture i e-Science tehnologije u Hrvatskoj, a aktivnim sudjelovanjem u realizaciji 20 EU projekata ostvario je iznimno znanstveno-razvojno postignuće i prijenos tehnologije na nacionalnoj te međunarodnoj razini. Istaknuo se sustavnim radom u sklopu nacionalnih projekata i okvirnih programa FP6, FP7 i Obzor 2020., uz doprinos razvoju mrežno-računalne infrastrukture, i to Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI) te EGI čvorišta na IRB-u, kao i Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti (DARIAH CC Gateway).

Osim toga, u 2016. godini realizacijom triju projekata iz okvirnog programa Obzor 2020., prof. Skala primjenom znanstveno-istraživačkih rezultata dao je i značajan doprinos razvoju distribuirane računalne infrastrukture za potrebe znanosti i gospodarstva.

„Državna nagrada me iznimno veseli i sretan sam da smo našim predanim radom proteklih desetljeća stvorili novo znanstveno stvaralačko okruženje za rješavanje složenih znanstvenih problema pomoću distribuiranih računalnih sustava. Uz pomoć  „eScience“ tehnologije naglo se razvija „Data Science“  koji izvlači  znanje iz velike skupine podataka (Big data). Novopokrenuti projekt u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti „Znanost o podacima i kooperativni sustavi“ u velikoj će mjeri stvoriti znanje i tehnologiju za potrebe nove industrijske revolucije Industrija 4.0. Tu vidim velike mogućnosti i poticaj za mlade znanstvenike u Hrvatskoj“, istaknuo je prof. dr. sc. Karolj Skala.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.