Prijeđite na glavni sadržaj

Laboratorij za akvakulturu i patologiju akvatičkih organizama

Patologija organizama iz voda u odnosu na zagađivala i akvakulturu

Onečišćenje okoliša ugrožava kvalitetu vodenih ekosustava. Posljedice mogu biti promjene zdravstvenog stanja akvatičkih organizama.

Fiziološke/anatomske promjene organizama ili biocenoze u vodi predstavljaju bolest uzrokovanu poremećajem fizikalnih, kemijskih i/ili bioloških parametara te njihovih međusobnih kombinacija.

Istraživanja su vođena na slatkovodnim i morskim vodenim ekosustavima i to na rijekama Sutli, Matici, Uni, Gackoj, Lici, Korani, Kupi, Dobri, Mrežnici i Dravi. Na Jadranu se istraživalo na uzgajalištima lubina na Pelješcu, Ugljanu i Limskom kanalu te tovilištu tuna kod otoka Zverinca.

Osim standardnih terenskih i laboratorijskih metoda, za detekciju i karakterizaciju ribljih virusa, bakterija i parazita, korištene su metode temeljene na lančanoj reakciji polimerazom (PCR). Primjenom ovih metoda ubrzao se dijagnostički postupak i povećala osjetljivost detekcije patogena.

U slatkom i morskom akvatoriju detaljno se pratila fizikalno-kemijska, biološka (plankton i bentos) i mikrobiološka kakvoća vode te uspostavljala korelacija s promjenama kod akvatičkih organizama.

Ostali suradnici

Dr. sc. Zlatica Teskeredžić
Dr.sc. Damir Kapetanović
Dr.sc. Marija Tomec
Dr. sc. Damir Valić
Dr. sc. Marija Tomec
Dr.sc.Božidar Kurtović
Dr.sc. Irena Vardić Smrzlić
Zdenko Roman, viši tehnički suradnik
Branko Španović, viši tehnički suradnik
Zvjezdana Šoštarić Vulić, viši tehnički suradnik

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.