Minimalni umjetni enzimi: Proširenje primjene "posredne indukcije" na nove supstrate i nove asimetrične reakcije

Glavni istraživač

Kategorija
Projekti Hrvatske zaklade za znanost
Šifra projekta
IP-2014-09-1461
Iznos financiranja
785000
HRK
Datum početka
1.6.2015.
Datum završetka
30.9.2019.
Status
Završen

Zavod za kemiju materijala

Svrha ovog projekta je razvoj kiralnih katalizatora prijelaznih metala s posebnim naglaskom na inspiraciju iz prirode. Predložena je struktura beta-okreta kao ključno obilježje kiralnih katalizatora koji oponašaju umjetne enzime s minimalnom, ali fukcionalnom kiralnom vanjskom koordinacijskom sferom. Ovi minimalni umjetni enzimi mogli bi naći primjenu u asimetričnoj sintezi lijekova ili međuprodukata lijekova proizvedenih u farmaceutskoj industriji.

U asimetričnoj katalizi opće je prihvaćeno da kiralna informacija mora biti prisutna što bliže koordinacijskoj sferi katalitičkog metala. Mi propitujemo ovo važno načelo i koristimo katalitički metalni centar koji je samo prokiralan. Kiralna informacija se prenosi "posrednom indukcijom" putem vodikovih veza udaljenih aminokiselina koje predstavljaju vanjsku koordinacijsku sferu. Preliminarni rezultati snažno podržavaju izvodljivost projekta, jer pokazuju da jednostavni biokonjugati monodentatnih trifenilfosfanskih liganada mogu tvoriti supramolekulske L2M komplekse s Rh(I) koji selektivno kataliziraju modelnu reakciju asimetričnog hidrogeniranja sa značajnim utjecajem redosljeda udaljenih aminokiselina na selektivnost [Kirin i Kokan, RSC Adv. 2012, Eur. J. Org. Chem. 2013 i Organometallics 2014; e.v. do 84 %].

U okviru ovog projekta, predloženo je značajno proširenje uključujući (i) upotrebu novih biokonjugata liganada s fosfornim ili dušikovim donorskim atomom, (i) upotrebu novih supstrata te (iii) upotrebu drugih prijelaznih metala za različite asimetrične reakcije, kao što su Ru(II)-katalizirano hidrogeniranje, Pd(II)-katalizirana alkilacija i Ln(III)-katalizirana sililcijanacija.

Ostali suradnici

  • Saša Opačak, doktorand
  • Natalija Pantalon Juraj, doktorandica
  • Dr. sc. Zoran Kokan, postdoktorand
  • Dr. sc. Berislav Perić, istraživač
  • Dr. sc. Goran Miletić, istraživač
  • Dr. sc. Zoran Glasovac, istraživač
  • Dr. sc. Dražen Vikić-Topić, istraživač
  • Dr. sc. Ivo Piantanida, istraživač
  • Ernest Sanders, tehničar

Ova stranica koristi kolačiće

neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.