Prijeđite na glavni sadržaj

Međunarodni sastanak EURADOS, (EURADOS Annual Meeting 2015) u organizaciji LRKD-a održan od 9. do 12. veljače 2015 u Dubrovniku

2.4.2015.
Međunarodni sastanak EURADOS,  (EURADOS Annual Meeting 2015) u organizaciji LRKD-a održan od 9. do 12. veljače 2015 u Dubrovniku

Ovogodišnji Međunarodni sastanak EURADOS Annual Meeting 2015 - AM2015 i 8. zimska škola pod nazivom: "The Fukushima Daiichi nuclear accident - the role of dosimetry in assessing the consequences" održali su se u Dubrovniku od 9. do 12. veljače 2015. uz sudjelovanje 230 sudionika iz Europe te Japana, Amerike, Koreje itd. Ove godine po prvi put čast organizacije godišnjeg međunarodnog sastanka pripala je Hrvatskoj; Laboratoriju za radijacijsku kemiju i dozimetriju (LRKD), Instituta Ruđer Bošković. LRKD i njegovi znanstvenici aktivni su članovi EURADOS-a od 2003. Znanstvenici LRKD-a sudjeluju u radu nekoliko radnih grupa (WG3 Environmental dosimetry, WG9 Radiation dosimetry in radiotherapy, WG12 Dosimetry in medical imaging); imaju jednog člana u Upravnom odboru, a također sudjeluju redovito i na Godišnjoj Skupštini gdje je naš Institut punopravni član s pravom glasa.

U organizaciji sastanka i zimske škole aktivno su sudjelovali Željka Knežević (predsjednica organizacijskog odbora), Marija Majer, Branka Mihaljević i Ivana Tartaro Bujak (članice organizacijskog odbora) te umirovljene vanjske suradnice Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Saveta Miljanić i Maria Ranogajec Komor.

Zimska škola organizirana u sklopu sastanka bila je posvećena nuklearnoj nesreći koja se dogodila u nuklearnoj elektrani u Fukushimi (Japan) s naglaskom na važnost dozimetrije za procjenu posljedica nesreće. Škola je uključivala opis slijeda događaja, zatim procjenu doza zračenja radnika u elektrani i osvrt na radioekološke probleme koji su nastali kao posljedica ispuštanja radioaktivnosti te pokrenuti plan sanacije. Također su bile prikazane doze zračenja koje je primila populacija u okolici mjesta nesreće te pripadajući rizici kao i mjere zaštite od zračenja. Predavanja su održali međunarodno prepoznati znanstvenici koji su sudjelovali u akcijama nakon nesreće. Prezentacije sa zimske škole dostupne su na:

http://www.eurados.org/en/Events/Winter_schools

EURADOS (www.eurados.org) je organizacija osnovana 1981. godine, a danas su 61 institucija i više od 284 pojedinaca njeni članovi. EURADOS promovira istraživanja, razvoj i europsku suradnju u području dozimetrije ionizirajućeg zračenja. EURADOS djeluje putem trenutno osam radnih grupa koje se uglavnom formiraju prema dobivenim europskim projektima u okviru programa Europske zajednice ili su od šireg interesa pa se očekuje njihovo financiranje u budućim projektima. EURADOS organizira znanstvene skupove i obrazovne aktivnosti te interkomparacije i studije o aktualnim i važnim temama.

EURADOS je također izradio važan dokument pod nazivom „Strategic Research Agenda“ (SRA) koji predstavlja nacrt budućih ciljeva i smjernica u području dozimetrije. Na temelju tog dokumenta rade se prioriteti za buduće europske projekte i iz područja medicinske dozimetrije. http://www.eurados.org/~/media/Files/Eurados/documents/EURADOS_Report_2014_01.pdf

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.