Prijeđite na glavni sadržaj

Najveća svjetska konferencija o diobenom vretenu ide dalje!

Konferencija o diobenom vretenu u zajedničkoj organizacija zagrebačkog PMF-a i IRB-a oduševila je je vrhunske stručnjake iz cijelog svijeta koji su pred organizatore postavili novi izazov organizacije konferencije o diobenom vretenu kao serije konferencija koja će se održavati svake dvije godine.
9.4.2019.
Najveća svjetska konferencija o diobenom vretenu ide dalje!

'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory' naziv je konferencije koja se od 24. do 27. ožujka održala u Splitu i koja je okupila više od 70 uglednih znanstvenika iz cijelog svijeta koji se bave istraživanjem diobenog vretena, strukture o kojoj ovisi dioba genetskog materijala.

Znanstvena tema konferencije bila je biofizika diobenog vretena, s naglaskom na samoorganizaciju vretena, proteina koji sudjeluju u njegovom formiranju i funkciji, te sile u njemu i njegov oblik.

''Rast svake stanice, rast svakog organizma sastoji se od procesa diobe stanica. Dakle, svima nama se dok rastemo, dok živimo stanice dijele i na taj način naš se organizam regenerira. Sve što se u našem organizmu obnavlja je posljedica diobe stanica.'' - ističe prof. dr. sc. Nenad Pavin, izvanredni profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF) i glavni organizator konferencije.

''Važno je razumjeti kako diobeno vreteno funkcionira kako bismo razumjeli kako život funkcionira. To je osobito važno za istraživanja u medicini jer je diobeno vreteno ključ za razvoj mnogih bolesti. Razumjevanije diobenog vretena pomaže nam u razumijevanju, a u konačnici i liječenju tih bolesti.'' - objašnjava suorganizatorica konferencije prof. dr. sc. Iva Tolić, voditeljica istraživačke grupe i prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) na Institutu Ruđer Bošković (IRB).

U sklopu konferencije održano je oko 40 predavanja te predstavljeno više od 30 znanstvenih posterskih priopćenja. Predavanja su održali ugledni voditelji laboratorija i teorijskih grupa s najprestižnijih svjetskih sveučilišta i instituta, uključujući: MIT, Sveučilište Harvard, Sveučilište New York, Sveučilište u Kaliforniji, Sveučilište Michigan, Sveučilište Pennsylvania, Sveučilište Colorado Boulder itd.

Stručnjaci iz cijeloga svijeta nisu krili svoje oduševljenje organizacijom konferencije. S obzirom na izvrsne rezultate te povratne informacije sudionika, pred organizatore je postavljen novi izazov da osiguraju da konferencija o diobenom vretenu zaživi kao serija konferencija koja će se održavati svake dvije godine.  

Profesorica s američkog Sveučilišta Harvard Radhika Subramanian podijelila je s nama svoje iskustvo - ''Hrvatski znanstvenici prof. dr. sc. Nenad Pavin i prof. dr. sc. Iva Tolić, koji organiziraju ovu konferenciju, među vodećim su stručnjacima u svijetu i pravo je zadovoljstvo doći ovdje i razmjenjivati iskustva s njima.''

'Važno je razumjeti kako diobeno vreteno funkcionira kako bismo razumjeli kako život funkcionira. To je osobito važno za istraživanja u medicini jer je diobeno vreteno ključ za razvoj mnogih bolesti. Razumjevanije diobenog vretena pomaže nam u razumijevanju, a u konačnici i liječenju tih bolesti.

dr. sc. Iva Tolić

''Iva je pionir u području biofizike diobe stanice i vodeća je u ovom području znanosti već duže vrijeme. Pravo je zadovoljstvo biti na ovakvoj konferenciji“ – zaključio je prof. dr. sc. Ryoma Ohi s američkog Sveučilišta Michigan te predavač na konferenciji.

Dodana vrijednost ove konferencije je u mogućnostima koje pruža hrvatskim studentima koji zahvaljujući ovoj konferenciji ne moraju putovati u Sjedinjene Američke Države, već imaju jedinstvenu priliku predstaviti svoj rad vrhunskim stručnjacima baš u Hrvatskoj.

''Za mene je ovo prva veća konferencija i zaista je iznimna čast imati priliku predstaviti rezultate svoga rada pred ovakvim auditorijem vrhunskih znanstvenika te dobiti povratnu informaciju o svojem istraživanju.'' – naglašava Mihaela Jagrić, doktorandica u grupi prof. dr. Tolić na IRB-u.

''Tijekom ova četiri dana trajanja konferencije uspjeli smo sve naše znanstvenike koji se bave ovim područjem okupiti u Splitu i omogućiti im razmjenu znanja s najvećim svjetskim stručnjacima, što će našim znanstvenicima sigurno iznimno koristiti u  daljnjem razvoju tema istraživanja, a mladima posebno u razvoju njihovih karijera.'' – naglašava prof. dr. sc. Pavin.

Osim što je polučila dobre rezultate i zadovoljstvo svih sudionika i organizatora, ova konferencija potvrdila je već dobro znanu činjenicu, a to je da hrvatska znanost kad je proučavanje diobenog vretena u pitanju po svojim rezultatima i radovima ni po čemu ne zaostaje za vodećim grupama diljem svijeta, već suvereno postavlja nove pravce istraživanja u ovom području. Za to su zaslužni i naši organizatori prof. dr. sc. Nenad Pavin i prof dr. sc. Iva Tolić zahvaljujući kojima je Split postao svjetsko središte provokativnih istraživanja diobenog vretena.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske te uz potporu Znanstvenog centra izvrsnosti za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri (QuantiXlie) i Fizičkog odsjeka PMF-a.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.