Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je u Splitu okupio vodeće stručnjake i poduzetnike u marikulturi Mediterana

Konačni cilj projekta je podržati uzgoj ribe ne samo u idealnim ekonomskim i okolišnim uvjetima, već i na društveno i kulturno odgovoran način
31.5.2019.
IRB je u Splitu okupio vodeće stručnjake i poduzetnike u marikulturi Mediterana

Sastanak konzorcija projekta PerformFISH u Splitu je tijekom tri dana programa okupio ugledne domaće i svjetske znanstvenike te gospodarstvenike iz najvažnijih institucija relevantnih za marikulturu Mediterana. Riječ je o projektu vrijednom preko 7 milijuna eura koji se financira iz programa OBZOR 2020.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) partneri su na ovom projektu čiji je cilj unaprijediti potencijale akvakulture mediteranskih zemalja i to kroz integraciju inovativnih metoda i pristupa istraživanjima, a na temelju trendova koje kreiraju potrošači. 

''Važno je napomenuti da projekt PerformFISH ima izravnu potporu i podršku industrije i to kroz suradnju s udrugama proizvođača iz Grčke, Španjolske, Italije, Francuske i Hrvatske koji su izravno uključeni kao partneri u projektu. Na taj način osiguravamo da se istraživanja bave potrebama sektora te da se znanje kvalitetno prenese u industriju'' – ističe dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, voditeljica projekta u Hrvatskoj.

Zanimljivo je to što udruge kroz svoje članstvo čine 92,8% svih proizvođača i distributera orade i lubina u Europskoj uniji.

Drugi sastanak konzorcija u organizaciji IRB-a održan je od 28. do 30. svibanja 2019. u Splitu. Sastanak je otvorila koordinatorica projekta prof. dr. sc. Katerina Moutou sa Sveučilišta Thessaly u Grčkoj, dok je ispred IRB-a dobrodošlicu svim partnerima i sudionicima zaželio dr. sc. Marin Roje, suradnik na projektu.

''Projekt PerformFISH traje pune dvije godine i uspješno je prošao prvu veliku recenziju. Tijekom sastanka konzorcija raspravljalo se o dosezima i napretku postignutom u proteklom razdoblju, a započelo je i planiranje aktivnosti za treću godinu. Svaki voditelj radnog paketa izložio je svoja iskustva i rezultate. Za sudionike smo organizirali i stručni posjet najvećem hrvatskom uzgajalištu morskih riba 'Cromaris', farmi 'Velo Žalo', gdje su ih vodeći stručnjaci tehnoloških procesa upoznali s metodama uzgoja orade, brancina, hame i romba.'' – objašnjava dr. Marin Roje.

''Tijekom sljedećih nekoliko godina, konzorcij okupljen pod projektom PerformFISH će raditi na osiguravanju održivog rasta industrije mediteranske akvakulture i to na temelju percepcije potrošača i stvarnih tržišnih zahtjeva, a konačni cilj projekta je podržati uzgoj ribe ne samo u idealnim ekonomskim i okolišnim uvjetima, već i na društveno i kulturno odgovoran način.'' – zaključuje dr. Roje.

Upravo zahvaljujući ekspertizama iz dva Ruđerova laboratorija, dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac i dr. sc. Marina Roje, IRB sudjeluje u aktivnostima trećeg radnog paketa projekta koji je usmjeren na istraživanja s ciljem unaprjeđenja zdravlja riba. Tako je u sklopu projekta jedan od ciljeva 'Ruđerovog' tima znanstvenika bio razviti dijagnostičke metode i protokole koji se mogu učinkovito primijeniti u identifikaciji ključnih uzročnika bakterijskih bolesti riba u uzgoju. Također se intezivno istražuju metode izolacije i karakterizacije jedne biološki aktivne molekule iz smeđe alge ”Padina pavonica” s ciljem moduliranja imunosnog odgovora kod riba primjenom kroz dodatak hrani.

''Do sad smo već razvili nove protokole za brzu i pouzdanu identifikaciju patogena koji nanose teške štete marikulturi Mediterana. Povrh toga, naš tim je dokazao da ekstrakt smeđe alge 'Padina pavonica' nije teratogen, mutagen niti genotoksičan te da pozitivno djeluje na imunosni odgovor modelnih riba i pokazuje antimikrobni i antifungalni potencijal.'' – objašnjava dr. Čož-Rakovac.

Konzorcij projekta PerformFISH čini 28 partnera iz 10 zemalja, koji su okupljeni kao reprezentativni predstavnici akademske zajednice i industrije. Projekt traje od 2017 do 2022.

Partneri na projektu su ugledni znanstvenici i gospodarstvenici u području akvakluture, a uključuju: Institut Ruđer Bošković, Cromaris d.d., Universidad de las Palmas de Gran Canaria, Asociacion Empresarial de Productores de Cultivos Marinos de Espagna, Federation of Greek Mariculture, Associazioni Piscicoltori Italiani, Hrvatsku gospodarsku komoru, Agenica Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, Hellenic Centre for Marine Research, Institut National de la Recherche Agronomique, Centro de Ciencias do Mar, University of Crete, Univeristat Autonoma de Barcelona, University of Udine, University of Padova, SINTEF Fiskeri og havbruk AS, AquaTT, AQUARK, AQUAprs Ltd, Sparos Lda, Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale, Syndicat Francais de l’Aquaculture Marine et Nouvelle, CNR-ISTI, Eurofish, University of Bologna, SYSAAF, Skretting Aquaculture Research Centre, Cluster de la Acuicultura de Galicia.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.