Prijeđite na glavni sadržaj

BASF Chemgeneration radionice na Ruđeru oduševile velik broj srednjoškolaca

U sklopu suradnje s tvrtkom BASF Croatia, na IRB-u se od proljeća održalo ukupno deset kemijskih radionica za učenike srednjoškolskog uzrasta, a sudjelovanjem u radionicama Ruđer je posjetilo oko 150 srednjoškolaca iz nekoliko hrvatskih gradova
15.11.2018.
BASF Chemgeneration radionice na Ruđeru oduševile velik broj srednjoškolaca

Na Institutu Ruđer Bošković 13. i 14. studenog održale su se četiri kemijske radionice iz ciklusa BASF Chemgeneration, na kojima su sudjelovali učenici zagrebačke X. gimnazije „Ivan Supek“ i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca.

Ukupno 55 učenika iz ove dvije škole tijekom devedestominutnih radionica kroz četiri praktične vježbe imali su priliku dodatno se educirati o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti, a upravo činjenica da su prikladne za sve učenike bez obzira na njihovu sklonost za kemiju ili prirodne znanosti, glavni je razlog što su dobro prihvaćene od strane učenika i njihovih nastavnika kao idealna praktična nadopuna redovnom nastavnom programu kemije.

U skladu s misijom IRB-a o potrebi za što većom popularizacijom znanosti u široj društvenoj zajednici, a pogotovo među mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kako bi ih se dodatno potaklo na nastavak školovanja u STEM području, radionice iz ciklusa Chemgeneration od proljeća su na IRB privukle velik broj učenika iz nekoliko škola uključujući zagrebačku X. i XVIII. gimnaziju, Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca te Srednju školu Mate Blažina iz Labina. Radionice su u potpunosti besplatne, a u suradnji s tvrtkom BASF Croatia na IRB-u se održavaju tijekom ove i sljedeće godine.

Radionice su održane pod stručnim vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Portade i tima kemičara s IRB-a koji uključuje dr. sc. Ivu Crnolatca, dr. sc. Mariju Matković, dr. sc. Višnju Stepanić, dr. sc. Marka Tomina, dr. sc. Lidiju-Mariju Tumir te doktorande Dajanu Barišić i Luku Bilića. Osim njih, kao voditelji prijašnjih radionica sudjelovali su i dr. sc. Marina Juribašić Kulcsar, dr. sc. Zrinka Karačić i dr. sc. Katja Magdić Košiček. Kao i do sada, prije svake vježbe voditelji su objasnili zadatak i pokazali sve korake koje su učenici trebali napraviti, a dodatno su im pojasnili i sve detalje vezane za uspješno realiziranje svakog pokusa.

„Jako sam zadovoljan što su radionice BASF Chemgeneration izazvale velik interes učenika i njihovih nastavnika. One su idealne kao praktična nadopuna nastavi kemije za učenike srednjoškolskog uzrasta. Upravo je praktični dio ono što u velikoj mjeri nedostaje u obrazovnim programima, a na taj način učenici dobivaju potpuno novu i drugačiju predodžbu o sadržajima koje uče u školama. Ovo je ujedno najbolji način da se sami uvjere da kemija, ali i ostale prirodne znanosti, mogu biti zabavne i poticajne, te se nadam da smo polaznike radionica uspjeli dodatno zainteresirati za njih. Upravo kroz ovakve, ali i sve druge aktivnosti popularizacije znanosti kojima se bavimo na Ruđeru, želimo usmjeriti mlade ljude za nastavak obrazovanja u STEM području, što je iznimno važno za budući razvoj našeg gospodarstva i znanosti, ali i cjelokupnog hrvatskog društva“, izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

BASF-ov program Chemgeneration namijenjen je učenicima srednjoškolskog uzrasta s ciljem dodatne edukacije u području kemije, s naglaskom na održivi razvoj i korištenje otpada kao obnovljivog izvora za nove proizvode. Prijave za BASF-ove radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji i dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici. Program se održava se u nekoliko srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama, a partner u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković.

O BASF-ovom programu Chemgeneration

BASF-ov Chemgeneration je interaktivni program namijenjen popularizaciji znanosti, prilagođen učenicima od 14 do 18 godina kako bi im se pokazala zabavna strana kemije i pomoglo pri razumijevanju važnosti prirodnih znanosti za održivu budućnost. Program postoji od 2011. godine otkada se iz edukacijske internetske stranice razvio u kompleksan program u kojem srednjoškolci kroz interaktivne pokuse uče o načinima kako znanost rješava svakodnevne probleme i ulozi kemije u očuvanju planete. Učenici imaju priliku vidjeti i kako kemija funkcionira izvan učionice što potiče njihovu kreativnost i otkriva skrivene talente za znanost. Chemgeneration je namijenjen svim učenicima, bez obzira jesu li zaljubljenici u kemiju ili ne, odnosno školuju li se u općem ili prirodoslovnom programu. Za više informacija posjetite www.chemgeneration.com.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.