Prijeđite na glavni sadržaj

IRB ugostio srednjoškolce iz Labina

7.6.2019.
IRB ugostio srednjoškolce iz Labina

Učenici su sudjelovali u radu kemijskih radionica iz ciklusa BASF Chemgeneration.

Institut Ruđer Bošković (IRB) ugostio je 43 učenika Srednje škole Mate Blažine iz Labina koji su sudjelovali u radu kemijskih radionica iz ciklusa BASF Chemgeneration. Tema radionica bila je održivi razvoj i kružna ekonomija, a učenici su na radionicama izveli po četiri praktične vježbe iz kemije i na njima naučili ponešto o mogućnostima recikliranja vode, papira, plastike i metala.

Radionice su u potpunosti besplatne i prikladne za sve učenike, bez obzira na njihovu sklonost i nadarenost za kemiju ili prirodne znanosti, a u suradnji s tvrtkom BASF Croatia na IRB-u se održavaju tijekom prošle i ove godine.

Radionice su vodili mladi i entuzijastični članovi ekipe ruđerovskih kemičara koje vodi dr. sc. Tomislav Portada: znanstveni novaci Dajana Barišić, Alen Bjelopetrović, Luka Bilić i Tana Tandarić, te doktori znanosti Marko Tomin, Andreja Sironić i Višnja Stepanić.

Dok je jedna grupa učenika bila zaokupljena radionicom BASF Chemgeneration, za preostale dvije grupe organizirani su dodatni sadržaji koje su izveli fizičar dr. sc. Milivoj Uroić, kemičar dr. sc. Nikola Biliškov, te studenti fizike na PMF-u uključeni u projekt Fizika ekspres.

Dr. Uroić je učenicima pokazao neutronski generator te ih upoznao sa stabilnim i radioaktivnim atomskim jezgrama, ispričao im je o porijeklu kemijskih elemenata i stelarnoj nukleosintezi te o neutronskom generatoru i primjenama brzih neutrona u znanosti i budućem fuzijskom reaktoru ITER-u. Učenici su imali priliku vidjeti germanijski detektor gama-zračenja i uzorke kemijskih elemenata za neutronsku aktivaciju.

Dr. Biliškov je svoje predavanje izveo kao interaktivnu radionicu na kojoj je učenicima kroz pokuse i raspravu prikazao nekoliko važnijih kemijskih koncepata kao što su redoks-reakcije, amfoternost i reakcije izmjene iona u čvrstom stanju. Učenici su imali priliku sami provesti mali eksperiment i navesti opažanja, a raspravljalo se dosta o mehanokemiji i njezinoj potencijalnoj važnosti u suvremenoj kemiji i kemijskoj industriji, što je tema kojom se dr. Nikola Biliškov znanstveno i profesionalno bavi.

Program Fizike eskpres izveden je u susjednoj zgradi Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a vodili su ga studenti fizike. Taj je dio programa organizirao student fizike Luka Cavaliere Lokas. Učenicima je prikazano nekoliko zanimljivih demonstracijskih pokusa iz fizike, od kojih su mnogi bili interaktivni, pa su u njihovom izvođenju sudjelovali i sami učenici.

BASF-ov program Chemgeneration namijenjen je učenicima srednjoškolskog uzrasta s ciljem dodatne edukacije u području kemije, s naglaskom na održivi razvoj i korištenje otpada kao obnovljivog izvora za nove proizvode. Program se održava se u nekoliko srednjoeuropskih zemalja u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama, a partner u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.