Prijeđite na glavni sadržaj

Na IRB-u održane kemijske radionice iz ciklusa BASF Chemgeneration

BASF-ov program Chemgeneration namijenjen je učenicima srednjoškolskog uzrasta s ciljem dodatne edukacije u području kemije, s naglaskom na održivi razvoj i korištenje otpada kao obnovljivog izvora za nove proizvode
26.10.2018.
Na IRB-u održane kemijske radionice iz ciklusa BASF Chemgeneration

Institut Ruđer Bošković (IRB) danas je ugostio 30 učenika zagrebačke XVIII. gimnazije koji su sudjelovali u radu kemijskih radionica iz ciklusa BASF Chemgeneration. Tijekom dviju radionica u trajanju od 90 minuta, učenici su se kroz četiri praktične vježbe imali priliku dodatno educirati o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti. Radionice su u potpunosti besplatne i prikladne za sve učenike, bez obzira na njihovu sklonost i nadarenost za kemiju ili prirodne znanosti, a u suradnji s tvrtkom BASF Croatia na IRB-u se održavaju tijekom ove i sljedeće godine.

Današnje radionice održane su pod stručnim vodstvom doc. dr. sc. Tomislava Portade i tima kemičara s IRB-a koji uključuje dr. sc. Ivu Crnolatca, dr. sc. Marka Tomina, dr. sc. Mariju Matković, dr. sc. Katju Magdić Košiček te doktorande Dajanu Barišić i Luku Bilića. Kao i do sada, prije svake vježbe voditelji su objasnili zadatak i pokazali sve korake koje su učenici trebali napraviti, a dodatno su im pojasnili i sve detalje vezane za uspješno realiziranje svakog pokusa.

„Održane radionice nastavak su projekta kojeg smo s tvrtkom BASF Croatia započeli na proljeće, a tijekom ove i sljedeće godine na IRB-u će se održati niz kemijskih radionica na kojima učenici kroz nekoliko kemijskih pokusa rješavaju neke od problema suvremenog društva. U sklopu programa BASF Chemgeneration učenici imaju priliku naučiti kako reciklirati stari papir, izraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi u svega nekoliko tjedana. Zagađenje okoliša predstavlja jedan od gorućih svjetskih problema, a upravo je inzistiranje na održivom razvoju i edukcija u području iskorištavanja otpada kao sirovine i obnovljivog izvora za nove proizvode način kako uspješno doprinijeti njegovom rješavanju. Upravo to je glavna tema ovih radionica koje su prilagođene svim učenicima srednjoškolskog uzrasta“, izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

Prijave za BASF radionice mogu podnijeti nastavnici ili same škole, a svi detalji i dodatne informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici. BASF-ov znanstveni program Chemgeneration održava će se u 11 zemalja Srednje Europe  u suradnji s najprestižnijim znanstvenim institucijama, a partner u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković.

O BASF-ovom programu Chemgeneration

BASF-ov Chemgeneration je interaktivni program namijenjen popularizaciji znanosti, prilagođen učenicima od 14 do 18 godina kako bi im se pokazala zabavna strana kemije i pomoglo pri razumijevanju važnosti prirodnih znanosti za održivu budućnost. Program postoji od 2011. godine otkada se iz edukacijske internetske stranice razvio u kompleksan program u kojem srednjoškolci kroz interaktivne pokuse uče o načinima kako znanost rješava svakodnevne probleme i ulozi kemije u očuvanju planete.

Učenici imaju priliku vidjeti i kako kemija funkcionira izvan učionice što potiče njihovu kreativnost i otkriva skrivene talente za znanost. Chemgeneration je namijenjen svim učenicima, bez obzira jesu li zaljubljenici u kemiju ili ne, odnosno školuju li se u općem ili prirodoslovnom programu. Za više informacija posjetite stranice Chemgenerationa.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.