Prijeđite na glavni sadržaj

Dr. Portada dobitnik je godišnje 'Nagrade Ivan Filipović'

28.12.2020.
Dr. Portada dobitnik je godišnje 'Nagrade Ivan Filipović'

dr. sc. Tomislav Portada / slika: Gordan Premuš, prof.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je laureate 'Nagrade Ivan Filipović' za 2019. godinu. Nagrada se dodjeljuje za doprinos razvoju i unapređenju odgojno-obrazovnoga sustava u njegovim pojavnim oblicima na lokalnoj i državnoj razini. Odbor  je dr. sc. Tomislavu Portadi dodijelio 'Nagradu Ivan Filipović' za znanstveni i stručni rad u 2019. godini.

Godišnja 'Nagrada Ivan Filipović' dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima te grupi znanstvenika i stručnjaka ili prosvjetnih djelatnika, ako je ostvarenje rezultat njihova zajedničkoga rada.

Nagrada za životno djelo, s druge strane, dodjeljuje se istaknutim prosvjetnim djelatnicima, znanstvenicima i stručnjacima čiji je pedagoški ili znanstveni i stručni rad trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Nagradu dodjeljuje Republika Hrvatska odnosno Odbor, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ukupno su dodijeljene dvije Nagrade 'Ivan Filipović' za životno djelo te trinaest godišnjih nagrada za 2019. godinu.

Dr. sc. Tomislav Portada za svoj je rad, posebice u popularizacije znanosti do sada primio brojne nagrade i priznanja. Trenutno radi kao znanstveni suradnik u Laboratoriju za supramolekularnu kemiju Instituta Ruđer Bošković. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju.

Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti.

Popularizacija kemije i rad s darovitim učenicima u fokusu su interesa dr. Portade već zadnjih dvadesetak godina, a posebno intenzivno zadnjih četiri do pet godina, kada pokreće vlastiti projekt Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja, u sklopu kojega uspješno organizira ljetne, jesenske i zimske škole kemije za srednjoškolce u Rijeci, Varaždinu i Osijeku, kao i niz pojedinačnih predavanja i radionica za širi spektar publike u gradovima diljem Hrvatske.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske. Nazvana je po pokretaču i osnivaču Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava, istaknutom pedagogu i književniku Ivanu FIlipoviću.

Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.