Prijeđite na glavni sadržaj

Deseti europski tjedan prevencije raka vrata maternice

27.1.2016.
Deseti europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, European Cervical Cancer Association (ECCA), Institutom Ruđer Bošković, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uz podršku Ureda SZO u Hrvatskoj i GUZ Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja tradicionalno obilježava ovaj put jubilarni 10. tjedan prevencije raka vrata maternice od kojega u Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre.

Partneri su u povodu obljetnice organizirali niz aktivnosti u sklopu javnozdravstvene kampanje.

Povodom 10. tjedna Udruga promovira globalnu kampanju kojom se poziva pojedince i organizacije diljem svijeta na podršku prevenciji te na originalan i simpatičan način podsjeća da su edukacija, cijepljenje i probir temeljne poluge prevencije.

Također se kroz tekst deklaracije skreće pažnja i na važnost kvalitetnog liječenja, psihološke i palijativne skrbi. Pojedinci mogu neposredno podržati Listu prioriteta prevencije, a organizacije koje pružaju podršku oboljelima ili se žele pridružiti naporima prevencije mogu putem online obrasca poslati svoje podatke i ucrtati se na kartu svijeta koja je dio webstranice.

Tako postaju dio svijeta u borbi za bolju prevenciju. Prevencija se promovira na simpatičan način putem kratkih crtanih videospotova s najvažnijim porukama: edukacija, cijepljenje i probir.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, organizira u suradnji s partnerima iz kampanje simpozij Pobijedimo rak vrata maternice u petak, 29.01.2016. u Hotelu Dubrovnik. Simpozij u fokusu ima prevenciju i provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

SVE za NJU u ime svih partnera poziva građane, predstavnike institucija i sve ljude dobre volje da se pridruže središnjem događaju u javnoj kampanji u subotu 30.01. u Arena centru. Organizatori će dijeliti promotivne letke, a građani svojom donacijom mogu podržati preventivne aktivnosti i psihološku pomoć bolesnicama. ECCA je za njih pripremila Bisere mudrosti kao simbol prevencije raka vrata maternice.

Na konferenciji za medije u SVE za NJU u ime organizacija i institucija govorili su: predsjednica SVE za NJU Almenka Balenović, voditeljica Ureda SZO u Hrvatskoj prof. Antoinette Kaić- Rak, predstavnik Ministarstva zdravlja Tomislav Đidara, ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“  Zvonimir Šostar, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice Dinka Nakić, predstavnica ECCA  Magdalena Grce, koordinatorica Nacionalnog programa u NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ Maja Marić Bajs te ambasadorica kampanje Sanja Vejnović.

Govornici su pozdravili odluku o neobaveznom besplatnom cijepljenju  djevojčica i dječaka u prvim razredima srednje škole te zajedništvo institucija i civilnog društva u preventivnim aktivnostima. Opći je zaključak da u Hrvatskoj imamo odličan program probira, ali svi trebamo raditi na podizanju svijesti u javnosti o važnosti svih elemenata prevencije: edukacije, cijepljenja i probira. Istaknuli su da je uspjeh programa što veći odaziv zdrave populacije na preventivne mjere zaštite, testove probira za rano otkrivanje bolesti te preventivno cijepljenje protiv uzročnika bolesti.   

Govornici su pozvali sve žene da se odazivaju pozivima iz Nacionalnog programa te uputili poziv građanima da se pridruže ovoj javnozdravstvenoj akciji u subotu, 30.01. u Arena centru od 11 do 14 sati.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.