Prijeđite na glavni sadržaj

Obilježen 12. europski tjedan prevencije raka maternice

IRB član je Europske udruge raka vrata maternice (ECCA) od njezinog osnutka, a prije 12 godina ta organizacija pokrenula je Europski tjedan prevencije raka vrata maternice s ciljem jačanja javne svijesti o potrebi edukacije i drugim oblicima prevencije
1.2.2018.
Obilježen 12. europski tjedan prevencije raka maternice

U povodu 12. europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u prostorijama Udruge SVE za NJU održala se javna tribina koja je okupila velik broj znanstvenika, liječnika i drugih stručnjaka, kao i predstavnike ostalih institucija, udruga i bolesnika.

Tribina je održana u organizaciji Udruge SVE za NJU, uz podršku Međunarodne udruge za prevenciju raka vrata maternice (ICCPA), Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Tribinu su otvorile predstavnica oboljelih žena Manda Janjić i voditeljica Ureda SZO u Hrvatskoj prof. Antoinette Kaić – Rak, a održana je pod vodstvom dr. sc. Magdalene Grce s Instituta Ruđer Bošković. Svi govornici ponovno su istaknuli velik značaj i potrebu za provedbom osnovnih načela prevencije raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om kroz edukaciju, cijepljenje i probir u što većem dijelu javnosti. Neprestano podizanje javne svijesti o mogućnostima prevencije raka vrata maternice predstavlja ključni dio uspješne borbe protiv ove zloćudne bolesti, a predstavljeni su i uspješni rezultati u prevenciji bolesti u mnogim zemljama koji su rezultat visokog stupnja informiranosti i procijepljenosti javnosti.

Predstavnica IRB-a u Europskoj udruzi raka maternice dr. sc. Magdalena Grce, koja dugi niz godina aktivno promiče prevenciju raka vrata maternice, istaknula je da se jedino putem organiziranih programa prevencije koji uključuju edukaciju, primarnu i sekundarnu prevenciju, odnosno cijepljenje protiv HPV-a i probir pretkanceroznih lezija vrata maternice, može smanjiti pojavnost i smrtnost od ove zloćudne bolesti. Od 2015. godine cijepljenje protiv HPV-a neobavezno je i besplatno u cijeloj Hrvatskoj te dostupno za djevojčice i dječake, a odluku donose roditelji djece u osmom razredu. Iako je održano više stotina edukacija roditelja, odaziv je još uvijek nedovoljan.

Uz cijepljenje, edukaciju i odlazak na redovite ginekološke preglede (Papa test) rak vrata maternice može se prevenirati. Iako se zapaža stabilan trend i lagani pad u broju oboljelih i umrlih od raka vrata maternici (307 oboljelih i 130 umrlih u 2014. godini prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) potrebno je povećati odaziv žena u sklopu organiziranog programa probira te povećanje procijepljenosti, što bez stalne edukacije i kvalitetnog informiranja i dalje predstavlja izazov.

„Potrebna je hrabrost progovoriti o bolesti jer je u našem društvu prisutna stigma prema oboljelim ženama i muškarcima. Pozivam ih sve da progovore o svojoj bolesti i pomognu mijenjati percepciju društva prema oboljelima. Pozivam roditelje da se informiraju kod stručnjaka prije donošenja odluke o zaštiti svoje djece. Niti jedna djevojčica od danas ne bi smjela oboljeti od raka vrata maternice u odrasloj dobi. Moramo naći način da liječimo predrasude“, izjavila je gđa. Manda Janjić, predstavnica bolesnika čije je obraćanje ostavilo posebno snažan dojam.

Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU naglasila je upravo važnost zajedništva svih dijelova društva u provedbi načela prevencije: ”Kao stručnjaci i građani dužni smo djelovati u podizanju svjesnosti o rizicima razvoja bolesti i mogućnostima zaštite, i to na znanstveno utemeljenim činjenicama, uklanjanju predrasuda, destigmatizaciji oboljelih od bolesti uzrokovanih HPV-om. Želimo svojim djelovanjem pokazati oboljelima i članovima obitelji da imaju podršku stručnjaka i Udruge te da se snažno zauzimamo za njihove potrebe i pozivamo ih da nam pomognu u našoj misiji svojim autentičnim svjedočenjem i porukama“.

Dr. Hrvoje Vrčić iz KBC-a Zagreb iznio je cijeli niz rezultata istraživanja cjepiva protiv HPV-a te zaključio: “Kao stručnjaci pratimo svjetska iskustva kako u liječenju raka vrata maternice, tako i u cijepljenju. Prema svim podacima cjepivo je sigurno i pruža iznimno važan oblik zaštite od infekcije HPV-om”.

Tribinu su podržali predstavnici udruga iz Hrvatske lige protiv raka, Koalicije udruga u zdravstvu i udruge Nismo same. Ulaganje u edukaciju mladih i njihovo znanje dugoročno je najsigurniji način da će oni u budućnosti donositi najbolje informirane odluke za sebe i za svoju djecu, a iznošenjem znanstveno i medicinski utemeljenih činjenica omogućuje se donošenje najboljih odluka na temelju kvalitetnih informacija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.