Prijeđite na glavni sadržaj

Istraži 'Ruđerove' platforme!

18.5.2021.
Istraži 'Ruđerove' platforme!

Dobrodošli na našu virtualnu proslavu znanosti! Istražite naše znanstvene platforme u posebnom hibridom izdanju Otvorenih dana Instituta Ruđer Bošković (#ODI2021HIBRID)!

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) čak više od pet stotina znanstvenika i istraživača svaki dan radi brojna zanimljiva istraživanja i pokuse iz fizike, kemije, biologije, medicine te istraživanja mora i okoliša.

Jedan jako mali dio toga znanstvenici IRB-a pokazat će vam na otvorenim danima Instituta koji se ove godine održavaju u virtualnom izdanju od 18. do 22. svibnja.

Otvoreni dani IRB-a zabavno su i edukativno iskustvo za djecu svih dobnih skupina, njihove roditelje, učitelje i nastavnike, studente i profesore te sve znatiželjnike otvorenog, istraživačkog duha.

Istraži platforme!

Ove godine složili smo za vas jedan pravi hibrid svega po malo. Od kuhanja znanstvenih podataka pa sve do 'spoja' s mladim istraživačima, pričama o otkrićima, podrijetlu života, svemiru, prostoru među zvijezdama, a imamo i zmaja (ili je to dinosaur).

Vodimo vas kroz znanstvene platforme, pokuse, radionice za škole, izložbe te otkrivamo zanimljive povijesne priče. Zelenimo kemiju i podsjećamo vas zašto je važno brinuti o mikroorganizmima. Odgovaramo na brojna pitanja poput onog zašto nam je ljeti hladno, a zimi vruće i tko je krivac za tu zbrku. Podsjećamo vas zašto je važno biti dobar prema okolišu da bi klima bila dobra prema vama.

Otkrivamo znanost koja se krije iza vaših pametnih telefona, a i nešto o tome kako napraviti neke super napredne materijale na (super)računalima.

U razdoblju koje je obilježila pandemija bolesti COVID-19 bilo bi neozbiljno izostaviti tzv. glavne zvijezde pa ćemo malo i o virusima, i to o onima koji nam pomažu da se borimo protiv ovih zločestih.

Važan dio otvorenih dana je interakcija znanstvenika IRB-a sa školama, stoga smo i ove godine pripremili dio programa u kojem dovodimo naše znanstvenike u vaše virtualne učionice.

Tradicija Otvorenih dana

Otvoreni dan jest najvažnija i najpoznatija popularno-znanstvena aktivnost IRB-a, u sklopu koje IRB otvara svoja vrata za širu javnost. Tradicija otvorenih dana seže još od 2004. godine.
Idejni začetnik ove manifestacije je pokojna dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak, koja je svoj entuzijazam prenijela mlađim generacijama. U sklopu Otvorenih dana Institut je do sada ukupno posjetilo preko 40 000 posjetitelja.

Naši posjetitelji su učenici osnovnih i srednjih škola, ne samo s područja Zagrebačke županije, već iz svih dijelova Hrvatske: Rijeke, Splita, Pule, Varaždina, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Sinja, Korčule, kao i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Institut Ruđer Bošković cijeni entuzijazam profesora koji iz godine u godinu dovode nove generacije svojih učenika i zahvaljuje im na njihovom trudu!

Cilj je svih aktivnosti u popularizaciji znanosti kojima se naši znanstvenici bave, motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te tako doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti.

Priprema, pozor, znanost!

Za kraj, ostaje nam samo pozvati vas da nam se pridružite na ovom hibridnom virtualnom događanju i istražite naše znanstvene platforme!

Pratite nas na svim našim digitalnim platformama pod #odi2021hibrid #odi2021 #istraziplatforme

Pronađite nas na YouTube kanalu, FacebookuInstagramu (@interaktivni_labos_irb) i Twitteru (@institutrb).

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.