Prijeđite na glavni sadržaj

Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku udružili su snage u znanstvenoj Frizbijadi

Veliki je interes učenika i škola za ovogodišnju znanstvenu 'Frizbijadu' te su sva mjesta već popunjena, ali organizatori su ostavili slobodne termine za sve građane i to 7. 6. 2024. od 16 do 18 sati. Vidimo se u Bijeničkoj 46!
29.5.2024.
Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku udružili su snage u znanstvenoj Frizbijadi

''Istražuj jer znanje je tvoja super moć!'' slogan je ovogodišnjeg zajedničkog otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za fiziku (IF) pod nazivom ''Frizbijada''. U sklopu ove jedinstvene popularno- znanstvene manifestacija u petak, 7. lipnja 2024. posjetitelje očekuju zanimljivi pokusi i mnoštvo interaktivnih aktivnosti u laboratorijima i istraživačkim postajama Instituta za fiziku u Bijeničkoj 46. Bez obzira na vašu dob, ovaj događaj će vas zabaviti, informirati i inspirirati!

Cilj događanje je učenicima, studentima i široj javnosti pružiti platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji i za suradnju sa znanstvenicima kroz uzbudljive aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe, kroz sinergiju najboljih popularizacijskih aktivnosti razvijanih na IRB-u i IF-u u zadnjih desetljeća.

Program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta.

Veliki interes škola i nastavnika, građani pozvani od 16 do 18 sati!

Prošlogodišnju, premijernu, Frizbijadu posjetilo je preko 1.000 učenika, nastavnika i građana. Zahvaljujući znanstvenicima i istraživačima s IRB-a i IF-a, njih preko 200, posjetitelji svih uzrasta su imali priliku posjetiti najmodernije laboratorije IF-a te sudjelovati u pokusima iz kemije, fizike i biologije.

Ove godine znanstvenici dva instituta podižu ljestvicu i pripremaju se za još više posjetitelja. Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na Frizbijadi ima za svakoga ponešto. Od vatrenih kemijskih eksperimenata, mikroskopa, teleskopa, detektora i još brojnih pokusa u istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša.

''Pripremili smo bogat program za sve školske grupe koje nas posjete. Uzbuđenje je zagarantirano jer smo organizirali četiri rute koje će naši posjetiteljima u samo 60 minuta omogućiti da obiđu po nekoliko laboratorija Instituta za fiziku uz pratnju naših istraživača s IF -a i IRB-a koji će pokazati dio svojih istraživanja'', objašnjava dr. sc. Marko Košiček, koordinator programa s IRB-a te dodaje kako su iznimno zadovoljni jer im je svoje sudjelovanje već potvrdilo preko 1.500 učenika i nastavnika pa su zapravo registracije za škole već zatvorili, ali program 'Frizbijade' je otvoren za sve građane svih dobi od 16 do 18 sati.

Organizatori su mislili i na one najmlađe posjetitelje koji će imati priliku istražiti kako izgleda špilja i život u mraku. ''Da, dobro ste pretpostavili za ovu priliku stvorit ćemo za baš pravu malu špilju. A put do špilje vodi preko čudesne šume neurona i to uz pomoć fizike za najmlađe'' poručio je dr. Košiček te dodao kako ovogodišnje aktivnosti u sklopu Frizbijade financira Europska unija –NextGenerationEU u okviru Programskih ugovora o javnom financiranju.    

Morska Frizbijada u Rovinju

Za sve one koji tog dana nisu u Zagrebu, koje je put baš 7. lipnja naveo u Rovinj, znanstvenici Centra za istraživanje mora IRB-a pripremili su bogati morski program i pregršt iznenađenja!

''Uz pomoć naših znanstvenika i znanstvenica zaronit ćete u svijet gdje mikroskopi otkrivaju dinamično carstvo koje pulsira životom. Kroz niz znanstveno-edukativnih prezentacija i eksperimentalnih aktivnosti imat ćete priliku proširiti svoje znanje i razumijevanje morskog svijeta, kao i njegovoj važnosti za sve nas,'' poručuju iz Centra za istraživanje mora IRB-a u Rovinju.

Hoće li biti frizbija?

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica naših instituta, IRB i IF te riječi znanost. Naravno, ne bismo mogli zamisliti 'Frizbijadu' bez pravih frizbija. Dođite i uživajte u znanstvenoj frizbi akciji! Naši vrsni znanstvenici podučit će vas o silama koje utječu na frizbi i pokazati vam trikove kako biste mogli postati majstor u bacanju frizbija! – poručili su organizatori.

Za više informacija, posjetite našu web stranicu: https://frizbijada.eu 

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.