Prijeđite na glavni sadržaj

Na 'Ruđeru' su danas mladi u fokusu!

10.6.2022.
Na 'Ruđeru' su danas mladi u fokusu!

Danas je na Institutu Ruđer Bošković (IRB) više od pet stotina učenika i nastavnika uživalo u bogatom programu interaktivnih radionica i pokusa u festivalskom ozračju Otvorenog dana IRB-a. Osim zagrebačkih škola, 'Ruđer' su posjetili osnovnoškolci i srednjoškolci iz Jastrebarskog, Klinča Sela, Velike Gorice, Koprivnice i Varaždina.

Bogati program ove najveće popularno-znanstvene manifestacije IRB-a započeo je svečanim otvaranjem kojeg su uveličali državni tajnik Ivica Šušak, u ime ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Damir Bakić u ime gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora, župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar, te brojni suradnici i partneri, dekani i ravnatelji istraživačkih instituta, predstavnici udruga i zaklada.

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith izrazio je dobrodošlicu svim uzvanicima uz veliku zahvalu svima partnerima i suradnicima na znanstveno-istraživačkim i popularizacijskim projektima IRB-a, te posebno ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj podršci svim aktivnostima Instituta.

Projektom O-ZIP neprilike pretvaramo u prilike za mlade istraživače!

Ovogodišnji program Otvorenog dana odvija u sklopu Europske godine mladih. Mladi istraživači su u fokusu i na Institutu, a njihov broj kontinuirano raste posljednjih nekoliko godina i to zahvaljujući uspješnosti IRB-a u provođenju kompetitivnih nacionalnih i međunarodnih projekata, ulaganjima u inovacijske i istraživačke kapacitete, stipendijama i programima mobilnosti te jačanju aktivnosti u području popularizacije znanosti.

Na pitanje kako zadržati mlade istraživače, ravnatelj Smith je u svojem izlaganju odgovorio jasno ''Tako da neprilike pretvaramo u izazove i prilike! To znači da, ako želimo zadržati mlade, dužni smo im osigurati uvjete za rad kakve imaju njihove kolege u naprednim zemljama diljem svijeta. Institut za to ima na raspolaganju 72 milijuna eura iz europskih i strukturnih fondova, a zahvaljujući kojima će u sklopu projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP) obnoviti i nadograditi infrastrukturu te osigurati vrhunsku tehnologiju za rad istraživačima,'' zaključio je dr. Smith.   

'Ruđer' je pionir u mnogim područjima i brend na koji bi se trebali ugledati javna sveučilišta

''Institut Ruđer Bošković je primarius, pionir u mnogim područjima kad je u pitanju znanost u Hrvatskoj. Rezultati koje ste ostvarili su zaista na ponos ne samo Hrvatskoj, već i Europskoj uniji. Tome u prilog govori i činjenica da ste povukli najviše sredstava iz programa OBZOR 2020 od svih znanstveno-istraživačkih institucija. Činjenica da imate kapitalni strukturni projekt O-ZIP, činjenica je da vodite brigu o znanstvenom pomlatku, da ste atraktivni za znanstvenike iz inozemstva i povratnike, da imate izvrsnu međunarodnu mobilnost, te da ste podigli visoko ljestvicu u njegovanju znanstvene izvrsnosti. Sve ono što vi kroz vaš svakodnevni rad ostvarujete mi pokušavamo pretočiti u zakonske norme, propise i strategije. 'Ruđer' svoju otvorenost pokazuje primjerom. 'Ruđer' je brand sam po sebi na koji bi se trebala ugledati cjelokupna akademska zajednica, a prije svega, javna sveučilišta,'' istaknuo je državni tajnik Ivica Šušak.

Posebna podrška Grada Zagreba kapitalnom projektu O-ZIP

U ime gradonačelnika Grada Zagreba ruđerovcima je zahvalio prof. dr. sc. Damir Bakić. Istaknuo je važnost održavanja događanja poput Otvorenog dana Instituta te zahvalio svim znanstvenicima, istraživačima i suradnicima Instituta koji tako doprinose razvijanju znatiželje za znanost kod zagrebačkih učenika. U tom kontekstu, posebno je istaknuo primjer projekta Znanstveno edukativnog zabavnog centar ZEZ na čijoj pripremi Institut radi već niz godina u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i udrugama iz područja popularizacije znanosti, a čija će konačna realizacija u smislu rekonstrukcije dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici biti od iznimnog značaja i za Grad Zagreb.

''Važno mi je iskoristiti priliku kad sam ovdje da iskažem posebnu podršku Grada Zagreba Ruđerovom projektu O-ZIP. Razumijemo važnost tog kapitalnog znanstveno-infrastrukturnog projekta koji će Institutu omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja te doprinijeti povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, '' zaključio je prof. Bakić uz čestitku ruđerovcima na svim dosad postignuti rezultatima kroz koje je Institut izgradio neprikosnoveni ugled u hrvatskoj i inozemnoj akademskoj zajednici.

Hvala našim najdražim gostima, nastavnicima i učenicima!

O važnosti popularizacije znanosti, u vremenu kada je istina postala relativan pojam, te projektima koje IRB provodi u ovom području, govorio je dr. sc. Marko Košiček, koordinator događanja i programa znanstvene komunikacije i popularizacije na IRB-u.

''Institut projektno surađuje s brojnim udrugama koje opremaju laboratorije diljem Hrvatske, ali i mobilne timove kako bi STEM aktivnosti doveli do što više učenika,'' objasnio je dr. Košiček te istaknuo ulogu IRB-a u povezivanju svih dionika kako bi pronašli modele koji ostvaruju najveći utjecaj na učenike, ali i široku javnost.

Nakon svečanosti brojni su posjetitelji imali priliku na istraživačkim postajama, koje su ruđerovci i ruđerovke smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili zgradama Instituta, sudjelovati u interaktivnim pokusima, dok su predavanja svi zainteresirani mogli pratiti online.

Od kemičara su učili o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga. Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznat će kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima su učili o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji, te se poigrali se tekućinama koje imaju magnetska svojstva.

Ruđerovci i ruđerovke se zahvaljuju svim posjetiteljima i prijateljima otvorenih dana, a posebno  nastavnicima i profesorima koji su odlučili dovesti djecu i mlade te tako uložiti u njihovo, ali i svoje znanje!

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.