Prijeđite na glavni sadržaj

Gradonačelnik Bandić na IRB-u otvorio novouređeni prostor Centra izvrsnosti BioProCro

Grad Zagreb je prepoznao važnost ulaganja u znanstvena istraživanja i izniman potencijal centra BioProCro, što je u suradnji s IRB-om rezultiralo zajedničkim projektom uređenja do sada neadekvatnog prostora
22.2.2018.
Gradonačelnik Bandić na IRB-u otvorio novouređeni prostor Centra izvrsnosti BioProCro

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB), vodećoj hrvatskoj znanstveno – istraživačkoj instituciji, otvoren je novouređeni prostor Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora BioProCro.  Kako je troškove uređenja prostora s 980 tisuća kuna sufinancirao Grad Zagreb, prostor je svečano otvorio gradonačelnik Milan Bandić, uz prisustvo državnog tajnika za znanost i strukturne fondove Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičića i predstavnika IRB-a.

Grad Zagreb financirao je veće radove adaptacije prostora Centra izvrsnosti BioProCro gdje će u sklopu nedavno predstavljenog projekta „BioProspecting Jadranskog mora“ vrijednog 37 milijuna kuna, između ostalog, biti zaposleno deset novih doktoranada i deset poslijedoktoranada, kao i dvoje stručnih suradnika.

Sam projekt odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti BioProCro pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož – Rakovac kroz provođenje vrhunskih interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora s ciljem dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Njime će se ostvariti i suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Centar izvrsnosti za Bioprospecting mora, koji se sastoji od novouređenog uredskog prostora veličine 120 m² i laboratorijskog dijela, djeluje kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj, čime se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa potrebnih za biotehnološko istraživanje mora u sklopu projekta „BioProspecting Jadranskog mora“, ali i šire, što će omogućiti i uspješniji transfer znanja u gospodarstvo.

Na projektu BioProCro zaposlit ćemo ukupno dvadeset novih doktoranada i poslijedoktoranada.

„Ovim putem iskreno se zahvaljujem Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću što su prepoznali velik potencijal našeg centra izvrsnosti u sklopu kojeg smo nedavno krenuli s projektom vrijednim 37 milijuna kuna. Upravo na tom projektu zaposlit ćemo ukupno dvadeset novih doktoranada i poslijedoktoranada, koji će i u ovom prostoru raditi na istraživanjima u području biotehnologije mora kako bi sa suradnicima i na drugim institucijama uključenim u projekt stvorili snažnu znanstvenu bazu za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora koje mogu imati primjenu i u mnogim industrijama“, izjavila je voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož – Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.

Inače, centar BioProCro okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinosi inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.