Prijeđite na glavni sadržaj

Milijun kuna za Centar BioProCro

27.4.2017.
Milijun kuna za Centar BioProCro

Danas je na Institutu Ruđer Bošković potpisan ugovor o suradnji grada Zagreba i IRB-a na projektu uređenja prostora za potrebe Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora – BioProCro. Ugovor vrijedan 980.000 kuna potpisali su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i dr. sc. Rozelindra Čož Rakovac, voditeljica znanstvenog centra.

Grad Zagreb će financirati veće radove adaptacije prostora za smještaj 10 doktoranada i 10 postdoktoranada te dvoje stručnih suradnika koji će raditi u provedbi aktivnosti u Znanstvenom centru izvrsnosti smještenom na IRB-u.

Riječ je o centru veličine 120 m² koji će djelovati kao platforma koja ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj, što će omogućiti učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa koji su potrebni za biotehnološko istraživanje mora.

Grad Zagreb prepoznao je važnost ulaganja u znanstvena istraživanja i potencijal koji ovaj Centar centar ima za Grad Zagreb, Hrvatsku i europsko poslovno okruženje što je rezultiralo zajedničkim projektom uređenja trenutno neadekvatnog prostora za čije se preuređenje nisu mogla naći adekvatna, namjenska sredstva.

Time je Znanstveni centar za Bioprospecting mora postao uspješan primjer tzv. Triple Helix Sustava koji uključuje suradnju lokalne samouprave, znanstvenih ustanova i partnera iz gospodarstva.  

Bioprospecting – novi koncept za održivi razvoj

Bioprospecting kao novi koncept održivog korištenja biološke raznolikosti može osigurati prihode za zemlje u razvoju, te u isto vrijeme dati poticaj za očuvanje bioloških resursa i biološke raznolikosti.

Osim istraživanja i razvoja novih izvora kemijskih spojeva, gena, mikroorganizama, makroorganizama i drugih vrijednih proizvoda iz prirode, ovaj koncept koristi i razvija visokospecijalizirana znanja i najsuvremenije tehnike u istraživanju, korištenju i upravljanju biološkim resursima i njegovim  bioloških komponentama, kao izvora ciljanih biotehnoloških proizvoda i njihove primjene: novi enzimi (bio-katalizatori), proteini i peptidi, sekundarni metaboliti, polisaharidi (bakterije, morske alge), masne kiseline i lipidi (alge).

Za naše vodne ekosustave, slatkovodne i morske, pretpostavlja se da su bogat izvor novih proizvoda za medicinsku i biotehnološku primjenu. Iako su bogatstvo i raznolikost vodnih sustava dobro poznati, njihova dostupnost i iskorištavanje u Hrvatskoj do sada je bila vrlo ograničena te je dosadašnji istraživački rad na ovim biološkim resursima bio ograničen.

Riječ je o jedinstvenom trans-disciplinarnom centru za biotehnološko istraživanje Jadranskog mora u Republici Hrvatskoj, izgrađenom na čvrstom temelju znanstvene izvrsnosti stručnjaka s Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta u Splitu (Kemijsko-tehnološki fakultet), Zagrebu (Prehrambeno-biotehnološki fakultet), Rijeci (Odjel za biotehnologiju) i Osijeku (Prehrambeno-tehnološki fakultet).

BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinijet će inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.