Prijeđite na glavni sadržaj

IRB je partner na projektu Centar kompetencija 3LJ

Kreće realizacija Centra kompetencija 3LJ. Znanost i tehnologija omogućit će napredak lokalne poljoprivrede
28.9.2020.
IRB je partner na projektu Centar kompetencija 3LJ

Izvor: Javna ustanova RERA S.D

Institut Ruđer Bošković (IRB) partner je Gradu Trilju na projektu Centar kompetencija 3LJ (CEKOM 3LJ) ukupne vrijednosti 74 milijuna kuna. Zahvaljujući sredstvima osiguranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz poziv za dodjelu sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Centar će se opremiti najsuvremenijom znanstveno-istraživačkom infrastrukturom koja će poduzetnicima, uz pomoć znanstvenih institucija, omogućiti razvoj inovativnih proizvoda od ljekovitog aromatičnog bilja Dalmacije.

Nositelj projekta je Ustanova CEKOM 3LJ zajedno sa sedam partnera. Uz IRB, to su Agronomski fakultet, Veterinarski fakultet, Kemijsko-tehnološki fakultet, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, te tvrtke Pharmagal d.o.o. o Puđa d.o.o.

Cilj je Centra CEKOM 3LJ pružiti svu potrebnu potporu zainteresiranim poduzetnicima u pogledu istraživanja samoniklog ljekovitog i aromatičnog bilja te samoniklih voćnih vrsta s ciljem razvoja inovacija i njihove komerijalizacije.

Naime, CEKOM 3LJ će postojećim i potencijalnim poduzetnicima omogućiti korištenje znanstvenih istraživanja u području prirodnih resursa te njihovu valorizaciju kroz kreiranje novih proizvoda s visokom dodanom vrijednošću.

''Očekivani rezultati projekta biti će komercijalizacija 15 novih proizvoda i to u području farmaceutike, nutricionizma i prerade hrane. Navedeni će proizvodi biti komercijalizirani od strane poslovnih subjekata koji su partneri na projektu.

Očekuje se da će dobiveni proizvodi biti patentima zaštićeni i predstavljat će jedinstvene proizvode takve vrste na tržištu. Dakle, rezultati znanstvenih istraživanja stvoriti će podlogu koja će omogućiti proizvodnju navedenih proizvoda,'' istaknuto je na nedavno održanoj prvoj konferenciji projekta, kojom je službeno obilježen i početak projekta CEKOM 3LJ.

Ukupna vrijednost potpore istraživanjima za Institut je 1,5 milijuna kuna. Na projektu CEKOM 3LJ sudjeluju dva laboratorija IRB-a i ukupno osam znanstvenika i istraživača i to iz Laboratorija za biotehnologiju u akvakulturi i Laboratorija za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu, a predviđa se i zapošljavanje jednog stručnog suradnika za vrijeme trajanja projekta.

Laboratorij za biotehnologiju u akvakulturi zaduženih je za procjenu biotehnoloških potencijala odnosno aktivnosti aktivnih substanci izoliranih iz samoniklog ljekovitog i aromatičnog bilja te samoniklih voćnih vrsta, a voditeljica ovih istraživanja je dr. sc. Rozelindra Čož-Rakovac, dok je Laboratorij za stereoselektivnu katalizu i biokatalizu zadužen za kemijsku karakterizaciju aktivnih substanci izoliranih iz samoniklog ljekovitog i aromatičnog bilja te samoniklih voćnih vrsta. Voditelj ovih istraživanja je dr. sc. Marin Roje koji je i odgovorna osoba za provedbu projekta od strane IRB-a.

Opći cilj CEKOM-a 3LJ jest poticanje gospodarskog razvoja i uvođenje strukturnih promjena, poboljšanje inovacijskog okruženja i jačanje inovacijskog lanca vrijednosti kroz povećanje aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora usmjerenih na komercijalizaciju rezultata u cilju diversifikacije proizvodnje unutar dva tematska područja Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske: Zdravlje i kvaliteta života i Hrana i bio-ekonomija.

Ova stranica koristi kolačiće. Neki od tih kolačića nužni su za ispravno funkcioniranje stranice, dok se drugi koriste za praćenje korištenja stranice radi poboljšanja korisničkog iskustva. Za više informacija pogledajte naše uvjete korištenja.

Prilagodi postavke
  • Kolačići koji su nužni za ispravno funkcioniranje stranice. Moguće ih je onemogućiti u postavkama preglednika.